Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Szombat, 2013. április 6. | Szabó Ádám

Lengyelofil(m) hétvége


Lengyel-magyar, két jóbarát, együtt nézik egymás filmjeit. Ezen a hétvégén rajtunk van a sor, hogy a lengyel napokat lengyel filmek nézésével ünnepeljük Vásárhelyen. Hat alkotás lesz látható április 5-e és 7-e között a Művész moziban. Az előző évektől eltérően, ezúttal az újabb gyártású filmek mellett a lengyel filmművészet klasszikusai is egyenlő arányban képviselik magukat.

Ezúttal nem kell senkinek az egzotikumfaktorral megküzdenie, ha beül a moziba. Ismerős helyzeteket, történeteket kapunk, egy földrajzilag is közeli országból, aki ugyanakkor van annyira ügyes, hogy saját történéseit filmre vigye, csaknem maradéktalanul. A hat film történeti kiindulópontja mind ismerős lehet, de nem z teszi őket jó filmmé, hogy olyan témákról beszélnek, amelyekről még soha senki, hanem az, ahogyan ezt teszik.

Minden este egy korábbi alkotás nyitja és egy 2011-es film zárja a napot. Péntek este hattól a Törvény és ököl című 1964-es lengyel-western nyitotta a fesztivált, és mint ilyen, a lengyel történelem legkonfliktusosabb időszakában, a második világháború idején játszódik. Andrzej Koenig a lengyel állam megbízásából egy németek által elhagyott fürdővárost kell egyedül védelmeznie a támadók ellen. Az est második filmje, a Róża, szintén a háború idején játszódó polo-western, amelyben egy lengyel katona és egy megözvegyült német katonafeleség talál egymásra Mazuriában.

Szombat este hattól a kilencvenes évek egyik lengyel kultfilmje, a Rendőrők (Psy) kerül vetítésre. A közvetlenül a rendszerváltás után játszódó történet főszereplői a titkosrendőrség (nálunk Securitate) tagjai, akik a történelem változásával együtt elvesztették munkájukat. Igyekeznek új után nézni, van, amelyikükből rendőr lesz, viszont van, akiből bűnöző. Kezdődhet a rabló-pandúr-játék. Előzetes itt

Azt est másik filmje a 2011-es Tégla (Kret), amely szintén az egykori politikai rendőrséget állítja a középpontba, és az akták mögötti emberi életekre helyezi a hangsúlyt. Zygmuntot, aki kiskereskedő egy városkában, azzal vádolják meg, hogy a titkosrendőrségnek dolgozott. Emiatt megromlik a kapcsolata a szomszédaival és veszélybe kerül a családi élete is. Végül a fia segít neki a nyomozásban, hogy megpróbálja tisztára mosni a nevét. Előzetes itt

Vasárnap ismét a vészterhes negyvenes éveké a főszerep, az Andrzej Wajda által rendezett Csatorna (Kanał) 44-ben játszódik, amikor a Varsói Felkelést leverték már a németek, egy hetven emberes kontingens igyekszik túlélni a kapitányuk vezetésével egy csatornában a város alatt a háború végének eseményeit. A forgatókönyv az író valós élményein alapul. Részlet a filmből. 

Klasszikus a kérdésfelvetése a filmnapok utolsó filmjének, A sötétbennek (W Ciemności) hiszen a második világháború idején, 1941-ben játszódik, és arról szól, hogy egy csatornamunkás zsidó családokat rejt el az általa annyira ismert kanálisrendszerekbe. Közben persze saját kapzsisága és hősiessége megküzd egymással. Ezt a filmet küldte Lengyelország a legjobb külföldi film Oscar díjáért versenyezni 2011-ben. Előzetes itt

Ez a felhozatal várja a mozi látógatóit hétvégén. Sokszoros díjnyertes alkotásai ezek a mai és klasszikus lengyel filmiparnak, amelyeket román felirattal, ingyenesen tekinthetünk meg péntek és vasárnap között a Művész moziban. Lengyelofil(m)kedjünk egyet!