Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. augusztus 9. | F. I.

Leszálló pályán az USL


Alig két hónap alatt öt százalékot vesztett népszerűségéből a Szociál Liberális Szövetség, amelynek a jelek szerint már nem csupán ezzel a zuhanással kell megküzdenie, hanem a pártszövetség szétesését is meg kell akadályoznia (- amennyiben meg szeretné nyerni a parlamenti választásokat). Az Adevărul című központi napilap megrendelésére készített IMAS-felmérés szerint amennyiben mosta tartanák a parlamenti választásokat, a szavazók 61,4 százaléka szavazna bizalmat az USL-nek. Ez az arány két hónappal ezelőtt még 66,6 százalékos volt (ekkora támogatottságot egyébként pártszövetség még nem élvezett Romániában.)

A szociáldemokrata-nemzeti liberális koalíció ellenzékben csak a lakosság 48,7 százalékának élvezte a bizalmát – a hatalom átvétele után azonban még tíz százalékot „javított” a bizalmi indexen. Ez persze teljesen természetese, az elmúlt húsz évben ugyanis a hazai pártoknak átlagosan tíz százalékkal ugrott meg a támogatottsága, amint átvették a hatalmat.

Az USL elemzők szerint egyértelműen Traian Băsescu menesztési kísértetével, az Európai Unió dorgálásával, illetve az alkotmányellenes intézkedéseivel szerezte meg az öt százalékos mínuszt jelentő fekete pontokat.

 

 

A politikai pártok júliusi támogatottsága (Fotó: adevarul.ro)

 

A pártszövetség népszerűségvesztésével egyenes arányban felszálló pályára állt az ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt támogatottsága. Amennyiben most szerveznék a parlamenti választásokat, a PDL-re mintegy 4 százalékkal szavaznának többen, mint két hónappal ezelőtt. A párt támogatottsága azonban méh így is csak 16,3 százalék, ami korántsem elég a választási sikerhez. A jelek azonban azt mutatják, hogy ha felbomlik az USL, igencsak éles versenyre kell számítani, amelyben újból megnő az RMDSZ szerepe.

 

A magyarság érdekvédelmi szövetsége mintegy két százalékot javított a népszerűségén és úgy tűnik, jó úton halad afelé, hogy ledolgozza azt a hátrányt, amit a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozása jelent. Az RMDSZ bizalmi indexe 6,2 százalékos, ami már nincs messze a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon produkált 7 százaléktól.

 

Az USL-hez hasonlóan veszített a népszerűségéből Dan Diaconescu Néppártja is, amely bár két hónappal ezelőtt még 18,7 százalékos népszerűséget könyvelt el, most már csak 10 százalékon áll.

Ugyancsak népszerűségvesztéssel küzd a Gigi Becali nevével fémjelzett Új Generáció Pártja is (PNG), amely csak a választók 0,7 százalékának élvezi a bizalmát. Ezzel ellentétben nőtt a Nagy Románia Párt (PRM) népszerűsége, amelyet az 1,8 százalékos szintről 2,6 százalékra tornázott fel Corneliu Vadim Tudor.

Az IMAS felmérésének érdekessége, hogy az állampolgárok 2,2 százaléka adna esélyt egy újabb, jobboldali értékeket valló pártoknak, amelyeket Mihai Răzvan Ungureanu és Mihail Neamţu nevéhez lehet kötni. Mindkét politikus Traian Băsescu felfüggesztett államfőhöz áll közel.

 

A pártpreferenciákkal azonos arányban alakult a vezető politikusok bizalmi indexe is – bár a lista élén nem politikus áll. A lakosság körében a legnépszerűbb Mugur Isărescu jegybankelnök 45 százalékos támogatottsággal. Victor Ponta népszerűségét jelentős mértékben megsínylette mind a plágiumbotránya, mind pedig a Băsescu menesztése körüli belpolitikai és európai uniós össztűz. A miniszterelnökben a lakosság 38 százaléka bízik, 7 százalékkal kevesebben, mint két hónappal ezelőtt. Népszerűsége májusban 43,1, júniusban pedig 45,8 százalékos volt.

 

 

A lakosság körében Mugur Isărescu bizalmi indexe a legnagyobb,
de a jegybankelnök nem kér a politikából

 

Pontával ellentétben nem ártottak a botrányok Crin Antonescu ideiglenes államfőnek, bizalmi indexe 37,3 százalékos, szemben a két hónappal ezelőtti 36,6 százalékkal. A népszerűségi lista negyedik helyén Adrian Năstase börtönbüntetésre ítélt exminiszterelnök áll, 16,2 százalékos támogatottsággal. Őt követi Traian Băsescu, akinek a népszerűségének kifejezetten jót tett az ellene indított hadjárat: 15,5 százalékos támogatottsága a legmagasabb az elmúlt két évben. Őt követi Corneliu Vadim Tudor, Nagy-Románia Párt elnöke (15,1 százalék), majd Vasile Blaga PDL-elnök (10,6 százalék) és Valeriu Zgonea, az alsóház elnöke (9 százalék) következik. A magyar politikusok közül Markó Béla az RMDSZ volt elnöke a legnépszerűbb, 5,3 százalékos támogatottsággal.