Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2016. szeptember 19. | Szerk.

Ma lesz honatyajelölt az aspiránsokból


Ma döntik el a Maros megyei RMDSZ küldöttei, hogy a jelöltaspiránsok közül kiket küldenek a parlamentbe. A Kultúrpalota kistermében tartott rangsoroló ülésen beszámolt az elmúlt négy éves tevékenységéről Markó Béla szenátor, valamint a három parlamenti képviselő, Borbély László, Kelemen Atilla. Kerekes Károly nem vett részt az ülésen, Bukarestben van, ugyanis egy törvénykezdeményezését tárgyalta a parlamenti bizottság.

A 173 megyei küldött két szenátor és három képviselőjelöltet kell megnevezzen a titkos szavazáson, ők kerülnek a befutónak tekintett helyekre. A szenátori listán azonban csak egy hely tutibiztos, Frunda György 2012-ben nem jutott be a felsőházba. A Maros megyei RMDSZ vezetői most abban reménykednek, hogy a listás rendszernek köszönhetően sikerül bejuttatni két jelöltet a szenátusba.

Képviselőjelöltek: Balogh József, Császár Károly, Csép Éva Andrea, Fodor Sándor József, Hamar Alpár-Benjámin, Soós Zoltán, Vass Levente.

Szenátorjelöltek: Brassai Zsombor, Jakab István, Kozma Mónika, Novák Csaba-Zoltán.

A Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET –MIÉRT tagszervezet) kérésére, a  Területi Állandó Tanács úgy döntött, hogy az ifjúság számára az ötödik helyet biztosítja a képviselőjelölti listán. Ennek értelmében Tubák Nimród, az ifjúság jelöltje, nem vesz részt a rangsoroláson.

21:18 A képviselői sorrend: Vass Levente (117 szavazat), Csép Éva Andrea (116 szavazat), Császár Károly (88 szavazat), Soós Zoltán (71 szavazat), Fodor József, Balogh József, Hamar Alpár Benjámin.

21:16 A szenátori sorrend: Novák Csaba Zoltán (89 szavazat), Jakab István (84 szavazat), Kozma Mónika (83 szavazat), Brassai Zsombor (78 szavazat).

21:15 Megérkeztek a számlálóbiztosok, már csak néhány perc és bejelentik az eredményt.

20:30 Most már mindenki nagyon várja a végét, a beszélgetések kezdenek kifulladni, előkerülnek a telefonok, és azt simogatják a küldöttek, jelöltaspiránsok.

20:10 Brassai Zsombor több tíz perce áll ugyanazon a helyen, néha végigsimítja a telefonját, de inkább csak néz a semmibe. Aki odamegy hozzá, most épp Sipos Levente és Gogolák Csongor, azzal diskurál. De amúgy csak áll.

20:00 Egymás mellett Brassai Zsombor, Novák Csaba Zoltán és Soós Zoltán. Utóbbi nevetgél, Brassain és Novákon azonban szemmel látható a feszültség, a „legyenmárvalahogyvége” arckifejezés.

 

19:55 A jelöltaspiránsok a terem egy-egy sarkában beszélgetnek a küldöttek kisebb-nagyobb csoportjával. Néhányuk arcán érződik a feszültség, de nevetgéléssel próbálják elütni ennek az élét.

19:50 Lezárult a szavazás. A 173 szavazójoggal rendelkező küldött közül 170-en voksoltak. A szavazatszámláló bizottság elvonult, öttagú bizottság számlálja a képviselői és szintén öttagú a szenátorjelölti lapokat.

19:30 A leköszönő honatyák testületileg leléptek vagy elbújtak a sajtó és küldöttek fürkésző tekintete elől. Tény, hogy sem a folyósón, sem a teremben nem látni őket. Péter Ferenc megyei tanácselnök sincs látótávolságon belül.

19:00 Kezdődik a szavazás. Mindne küldött két cédulát kap, külön a szenátorjelöltekre és külön a képviselőjelölekre. Előbbi esetében két, utóbbi esetében három név mellé kell x-et tenni. Azok a szavazólapok, amelyeken a meghatározottnál több név mellé kerül x, érvénytelennek lesznek nyilvánítva.

Szavazategyenlőség esetén második fordulóra kerül sor. 

18:00 Jelenleg a jelöltaspiránsok kortesbeszéde van műsoron, valamennyien igyekeznek saját magukra irányítani a küldöttek figyelmét. Vannak azonban olyanok, akiknek nem ez az első bemutatkozása, hisz már végiglátogatták, illetve gyűzködték a küldötteket.

A jelöltaspiránsok meggyőződése, hogy ők a legrátermettebbek a szenátori/képviselői munkára. De gyorsan hozzáteszik, számítanak a leköszönő honatyák tapasztalatára és támogatására. Van, aki meg is jelöli azt a személyt, akinek a munkásságát továbbvinné. Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt például a kulturális és oktatási szakbizottságban tevékenykedne, ahol Markó Béla is tevékenykedett. Balogh József képviselőjelölt a Kelemen Atilla által elkezdett munkát folyatná a mezőgazdasági szakbizottságban.

A kortesbeszédek visszatérő motívuma a bizalom, a közösségépítés, a magyarság megtartása, Erdély és Maros megye felemelése.