Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Kedd, 2011. szeptember 20. | Szerk.

A Magyar Dráma Napja Marosvásárhelyen


Lovassy Cseh Tamás VALE-BÚCSÚ  című színművének ősbemutatójával  emlékezik  a magyar dráma napjára holnap aMarosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Az egyben évadnyitónak is számító előadás a Művészeti Egyetem Színháztudományi Tanszékének II. DrámaPályaelnevezésű verseny gimnazista nyertesének darabja alapján készült, melyet alig egy hét alatt tanultak be a színészek.
Az előadás szereplői: Györffy András, Nagy Dorottya, Tollas Gábor, Kilyén László, Kilyén Ilka, Mózes Erzsébet, Henn János, Tatai Sándor, László Zsuzsa, Bokor Barna és Gáspárik Attila. Zene: Ila Gábor. Rendező: Kövesdy István.
A felolvasó bemutatóra 2011. szeptember 21-én, szerdán este 7 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

A Magyar Dráma Napja alkalmával tartott felolvasó-színházi ősbemutatót két kiegészítő rendezvény kíséri.

Délután 6 órakor az előadást megelőzően a Tompa Miklós Társulat koszorút helyez el a Nemzeti Színház épülete melletti parkban Aranka György szobránál. A felolvasó-színházi előadást pedig egy nyilvános beszélgetés követi, melynek témája a kortárs magyar drámairodalom.

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik A Magyar Dráma Napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban.
A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.
Az ünnepet idén kiegészíti a szintén Madách remekművéhez kötődő kerek évforduló: épp 150 éve készült el a „nagy mű”, Arany János 1861-ben mutatta be Az ember tragédiáját a Kisfaludy Társaságban.