Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Szombat, 2013. március 16. | Puskás Eszter

Magyar kézművesek online villámcsődülete


Létezik egy Romániai Magyar Kézművesek nevű oldal a Facebookon. Néha látni lehet, hogy megosztanak egy-egy fényképet kézműves termékekről vagy ilyen-olyan versenyekre invitálnak minket. Most egy olyan eseményre figyeltünk fel, amit így hirdettek meg: „Online villámcsődület a Romániai Magyar Kézművességért”. Simó Orsolyával, az oldal egyik adminisztrátorával beszélgettünk.

– Mi a Romániai Magyar Kézművesek csoportosulás? Kik vagytok és hogyan léteztek?

– A Romániai Magyar Kézművesek névvel 2012 januárjában indított egy Facebook csoportot Lakatos Éva, nagyváradi kézműves. Azóta csatlakozott hozzá Kilyén József, Lakatos Tímea, Csomós Tünde Tímea, szintén kézművesek, és én. Én vagyok az egyetlen, aki nem vagyok kézműves. Most már öten működtetjük az oldalt. Erdély több területéről vagyunk, Székelyudvarhelyről, Nagyváradról és Temesvárról. Az volt a célja ennek a csoportnak, hogy a romániai magyar kézműveseket egy online felületen kösse össze, könnyebbé tegye az információáramlást. A romániai magyar kézművesek egy nagy létszámú közösség, akik rendszeresen találkoznak vásárokon, különböző rendezvényeken, de az év többi napján nem annyira könnyű a kapcsolattartás. Erre volt jó a Facebook csoport. Akik elindították ezt, rájöttek arra, hogy ez a név sok lehetőséget rejt magában és nagy felelősséggel is jár. A csoport mellé létrehoztak egy oldalt is, amely egy online kiállító felületként működik. Nem a kézművesek teszik közzé az alkotásaikat, hanem az oldal adminisztrátorai találják meg a reprezentatív kézműves munkákat és azokat teszik közzé. Az oldal és a csoport mellé egy Adok-veszek csoportot is létrehoztak, aminek az a célja, hogy a kézművesek maguk tudják feltölteni a termékeiket. Egy online üzletként működik, amely összeköti a vásárlót a kézművessel.

– Mi a célja az egyesületnek?

– Amint elmondtam, az volt a cél, hogy a kézműveseket összehozzuk egymással és a vásárlókat a kézművesekkel egy interaktív felületen. Ez egy olyan felület, amit érdemes kihasználni, mert interaktív és bármikor elérhető. Nem vagyunk egy hivatalos, bejegyzett egyesület. Nem ugyanazt a szerepet akarjuk betölteni, amit a romániai kézműves egyesületek, hanem szeretnénk betölteni azt a rést, ami még nincs betöltve. Ez pedig az online reprezentáció.

– Honnan jött az ötlete a villámcsődületnek? Miért online van?

– Mivel az oldalunk is online működik, ezért adta magát a felület. A villámcsődület ötlete pedig egybecseng az eddigi tevékenységünkkel. Eddig is szerveztünk versenyeket, voltak motivációs plakátjaink. Ezt egészíti ki ez a flashmob. Az a célja, hogy olyan embereket is elérjünk vele, akik nem ismerik a romániai magyar kézműveseket. Az emberek merjék megmutatni azt, hogy birtokukban milyen kézműves munkák vannak, és miért szeretik azokat. Ez visszajelzés is a kézművesek felé is, mert láthatjuk azt, hogy kiket ismernek és melyek a népszerű alkotások. Amúgy a vásárokon is kapnak visszajelzéseket, de így talán olyanok is megszólalnak, aki amúgy a vásáron nem mennek oda a kézműveshez. Azon kívül fontosnak tartjuk, hogy erre az emberek meghívhatják barátaikat, így több emberhez eljut az esemény híre.

– Milyen más megmozdulásaitok vannak?

– Az Adok-veszek csoportunkban rendszeresen szervezünk versenyeket, most is éppen zajlik egy. Az elnevezése: „Ki a legjobb webkofa?”. Mint tudjuk, az online árusítás sikerességében szerepet játszik a megfelelően elkészített fénykép és leírás is. Versenyünk a terméken kívül erre a két szempontra helyezi a hangsúlyt. Ennek az a célja, hogy tudatosítsa a kézművesekben azt, hogy ezek mennyire fontosak. Nem abban merül ki a kézműves feladata, hogy elkészíti a terméket. Ő minden feladatot elvégez, amit a kereskedelemi folyamatban különböző szereplők végeznek el. Az alapanyag beszerzésétől a csomagoláson keresztül egészen a postázásig mindent a kézműves bonyolít le.

– Mik a terveitek jövőre?

– Online és offline is szeretnénk terjeszkedni. Szeretnénk kilépni a Facebookról, saját felületet, honlapot létrehozni. Ezen kívül szeretnénk bejegyeztetni magunkat. Idővel tervezzük, hogy elmozdulunk az offline felületek felé is. Tervezzük, hogy földrajzilag és nyelvileg is nyitunk. Fontosnak tartjuk azt, hogy ne szűkítsük be sem etnikailag, sem nyelvileg, sem földrajzilag ezt a tevékenységet. Pontosan ennek az online felületnek az a lényege, hogy nincsenek határai. Mi ezt vesszük figyelembe és kihasználjuk.