Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. november 5. | Bögözi Attila

Magyar voksok színe és fonákja


Az RMDSZ Maros megyében az államelnök-választás első fordulójában 51 664 szavazatot szerzett, ebből Marosvásárhelyen 15 837-et. 2009-ben, az államelnök-választás első fordulójában, Maros megyében 63 692-en szavaztak az RMDSZ-re, ebből Marosvásárhelyen 21 611-en.

Száraz számszerűségükben a fenti adatok, első körben, arról tanúskodnak, hogy a megyében és a megyeszékhelyen csökkent a szövetségre szavazók száma, aminek magyarázata minden bizonnyal alapos elemzést igényel, mind a szövetség vezetői részéről, mind pedig a szakemberek szempontjából.

Brassai: a protestszavazatokat is komolyan kell venni

Egy korábbi tanulmány végkövetkeztetése, melyet Kiss Tamás szociológus készített arra figyelmeztetett, hogy a Szövetség, amely politikai brand-ként a kilencvenes évek első felében épült ki, megújított etnikai keretprogram és retorika hiányában képtelen a fiatal szavazók megszólítására. Másrészt a megfelelő kommunikációs stratégia kidolgozását nehezíti az erdélyi magyarok élethelyzetében az etnikai környezet különbségeiből adódó sokféleség. Így a radikális kampányretorika – ami a székelyföldi szavazók megszólításához szükséges – az interetnikus szórványban élők számára akár riasztó lehet, vélte a szerző.

Nyilván, akkor egy egészen más helyzet volt, éppen ezért még az öt évvel ezelőtti adatokat is kellő körültekintéssel kell a mostani adatokhoz hasonlítani, hiszen az eltelt öt év alatt sokminden történt.

A szavazatszám csökkenésében minden bizonnyal közrejátszott a bizalmatlanság fokozódása éppúgy, mint a Maros megyei magyar települések jelentős részéről huzamosabb ideig külföldön tartózkodók és ott munkát vállalók száma – ez egyes mérések szerint akár 20-25 százalékra tehető – ami az RMDSZ aktív szavazóbázisát is jelentősen csökkentette.

 

rmdsz ms mvhely | Create Infographics

Ezt a véleményét Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke, a sajtónak nyilatkozva fejtette ki, amikor elismerte azt is, hogy a 2009-ben az RMDSZ-re leadott szavazatokhoz viszonyítva a gyengébb eredmények jelentős részben annak is köszönhetőek, hogy a Maros megyei magyarok körében nagy volt azoknak a száma, akik átszavaztak egy esélyesebbnek ítélt román jelöltre. Ennek ellenére – hangsúlyozta Brassai – Maros megyében a magyar szavazatok 90 százaléka az RMDSZ szavazatait növelte. „Teljesen egyértelmű, hogy az RMDSZ politikai üzenetét a Maros megyei magyarok megértették, és ennek megfelelően döntöttek vasárnap" – mondta az elnök. Hozzátette: komolyan kell venni azt a tíz százalék voksot is, „amelyet akár protestszavazatnak is nevezhetünk, és úgy értékelem, hogy az értelmetlen politikai megosztottságnak a szavazatai.”

A csöppet sem burkolt célzás a magyar szavazatokért versenybe szálló Szilágyi Zsolt szereplésére, pontosabban leszereplésére vonatkoztak, aki újólag bebizonyította, hogy ismét csődöt mondott az a politika, mely azt hangoztatta, hogy kettő több, mint egy, hiszen a politikai matematikában a kettő kevesebb, mint egy, különösen Maros megyében ahol ugyanennek a néppártos logikának lett az áldozata korábban a magyar nemzetiségű megyei tanácselnöki pozíció, s a parlamenti képviselet is megsínylette ezt a hamis logikát.

Peti: inflexiós ponton a mozgósítottság

Az összképből Marosvásárhely sem kivétel. A megyeszékhelyen elért eredményeket a vasarhely.ro-nak Peti András alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének vezetője kommentálta. „Véleményem szerint Marosvásárhelyen a választáson való részvétel, pontosabban a magyar szavazóbázis mozgósítása egy inflexiós ponthoz ért, azaz hosszú évek után sikerült megváltoztatni azt a trendet, mely szerint választásról választásra kevesebb ember megy el szavazni” – fejtette ki Peti András.

magyar_voksok_ms_mvhely | Create Infographics

Hozzátette: párhuzamba állítva az öt évvel ezelőtti államfő-, a májusban megtartott európai parlamenti-, majd a rákövetkező novemberi elnökválasztások első fordulóját, megállapítható, hogy akkor Marosvásárhelyen ötezerrel csökkent az RMDSZ-re leadott szavazatok száma, pedig akkor sem az európai parlamenti, sem az elnökválasztásokon nem volt magyar-magyar verseny. 2014-ben az európai parlamenti választásokon, amikor 18 067-en szavaztak az RMDSZ-re, ha megtartjuk a korábbi párhuzamot, akkor, most az elnökválasztások első fordulójában is ötezerrel kellett volna csökkennie a szavazatszámnak. De nem csökkent, hanem majdnem háromszázzal nőtt a magyar mozgósítottság, mert ha a Kelemen Hunorra leadott 15837 szavazathoz hozzáadjuk a Szilágyi Zsolt 2492 szavazatát, az több százzal meghaladja a májusban elért európai parlamenti eredményt.

Peti András is osztotta a megyei elnöknek azt a véleményét, hogy sok volt a magyar átszavazó, s bár konkrét adatokkal ezt az állítását nem tudta alátámasztani, úgy vélekedett, hogy Marosvásárhelyen 24 ezer körül volt a magyar nemzetiségű szavazók száma, akik közül talán négyezernél is többen román pártok jelöltjeire szavaztak.