Szerda, 2020. április 8.
DÉNES napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. március 15. | Szerk.

Március 15-i rendezvények Vásárhelyen


Március 15. kétségtelenül az összmagyarság egyik legjelentősebb ünnepe, a magyar nemzet születésének és szabadságvágyának szimbóluma. A marosvásárhelyi politikai szervezetek az alkalomhoz illő ünnepi rendezvénysorozattal kívánnak tisztelegni az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eszméi és hősei előtt.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete által szervezett egész napos ünnepi rendezvénysorozatának a legfontosabb mozzanata a postaréti megemlékezés lesz, a Székely Vértanúk emlékművénél, 15 órakor. Ezt megelőzően azonban, 11 órai kezdettel koszorúzásra és rövid megemlékezésre kerül sor a Bernády szobornál, ahol Tamási Zsolt történész, a hetes számú általános iskola igazgatója fog beszédet mondani 1848 történelmi jelentőségéről. Szívesen látunk minden kedves érdeklődőt, gyerekeket és szülőket egyaránt.

Az ünnepi főrendezvény a megszokott időpontban, délután négy órakor veszi kezdetét a Postaréten. Az érkezőket a gyülekezés ideje alatt, délután 15 órai kezdettel rövid, bemelegítő ünnepi műsorral várjuk. Fellép a csávási fúvószenekar, Buta Árpád, a Vártemplom Psalmus kórusa, a Szabadság utcai gyülekezet Szabadság kórusa és a Vecker együttes.  A hivatalos ünnepség elkezdése előtt, a várakozás utolsó mozzanataként Szabó Előd (a Titán együttes énekese) énekli el a Republik együttes Ezt a földet választottam című dalát. A mikrofont ezután Nagy István, a rendezvény műsorvezetője veszi át. Az ünnepség a Vártemplom Psalmus és a Szabadság utcai gyülekezet Szabadság kórusának közös produkciójával, a Szózat eléneklésével veszi kezdetét. Ezt követően Peti András,  az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke,  dr. Kelemen Attila, az RMDSZ Maros megyei elnöke és Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke mond rövid ünnepi beszédet. Ezt követően a marosvásárhelyi történelmi egyházak képviselője köszöntője hangzik el és közös ima az ünneplőkkel. Az ünnepi koszorúzás előtt Babits Mihály Petőfi koszorúi című verse hangzik el Hamar Mátyás-Ruben előadásában. A postaréti ünnepi rendezvényt a két Himnusz eléneklése zárja.

(Fotó: archív/mti)

Este hat órakor a marosvásárhelyi várban található Vármúzeumban 1848-ról másként cím alatt egy kötetlen szakmai beszélgetésre kerül sor az 1848-as szabadságharcról és annak helyi vonatkozásairól Pál Antal Sándor, Spielmann Mihály, Tamási Zsolt és László Lóránt marosvásárhelyi történészekkel. Az esemény házigazdája Novák Csaba Zoltán történész, a marosvásárhelyi RMDSZ kulturális alelnöke. A beszélgetést az Erdély FM társszervezésével Filmklub és Írómozi követi. Vetítésre kerül A Hídember című film. A Szegénylegények című film levetítése előtt Kiss Gyöngyvér beszélget Szabó Róbert Csaba, marosvásárhelyi íróval. Ezt Bódi Gábor filmje, az Amerikai anzix követi. A további szórakozásra és kikapcsolódásra vágyók számára az est a Jazz and Blues klubban fejeződik be egy „ifjúsági bulival”.

Az Erdélyi Magyar Néppárt ünnepi programja a Múzeum Kávézóban kezdődik, amelyet egy napra Pilvax kávézóvá alakítottak. Tíz órától kokárdakészítésre és a hires 12 pont nyomtatására várják az érdeklődőket. 11 órától Miholcsa József a huszárok öltözetéről tart érdekes előadást, Mit visel a húszár? címmel. 12 órától ’48-as dalokat énekelnek, majd egy óra múlva a Rajzolj és írj a Pilvaxba! – kiállítás-megnyitójára és a díjazásra kerül sor. Ezt követően 13:30-tól Barabás Miklós történelem szakos tanár Hogy született a kokárda? Hogy nézett ki az eredeti? című előadását hallgathatják meg az érdeklődők, majd 14 órától Petőfi Sándor szobránál koszorúznak. Beszédet mond az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke, Portik Vilmos és Nagy László unitárius főjegyző.

(Fotó: romagov.kormany.hu)

15 órától színészhallgatók előadása következik, Lánglelkű ifjak címmel, majd 15:30-tól a Forradalmi marathon című középiskolásoknak szóló vetélkedő. 16.00: Divat a magyar – Ruhakiállítás és bemutató Bandi Katalin és Pál Mária erdélyi ruhatervezők előadásával fűszerezve, majd 17 órától bajusz- és szakállverseny lesz. 19 órától a Kökényes Néptáncegyüttes tart előadást, Verbuválás, csatamező, szabadság… címmel, amelyet táncház követ.