Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. október 3. | Szerk.

Markó: példaértékű a színi multikulturalitása


A tavalyhoz képest több, mintegy négyszáz diák kezdte meg ma az egyetemi évet a színművészetin, ahol az idei tanévtől külön magyar és román tagozat indult. Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a színművészeti egyetem volt rektora elmondta, az új, multimédia karon valamennyi hely megtelt, a túljelentkezés miatt olyan diákokat is elküldtek, akik az átmenő jegy felett teljesítettek.
„Egy ország teljesítményét gazdasági mutatókkal szokták mérni, számokkal, nemzeti össztermékkel, de van egy másfajta nemzeti össztermék, amely nincs a statisztikákban, de ami a legfontosabb: a kultúra” – hangsúlyozta a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem tanévnyitó rendezvényén Markó Béla.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes dicsérte a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem multikulturalitását
 (Fotó: Csernik Attila)

Az oktatásért felelős miniszterelnök-helyettes Dr. Béres András, az egyetem egykori rektorának oktatói és tudományos tevékenységét is méltatta. „Béres András munkája is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ma a színművészeti egyetemen a románok és magyarok nem a konfrontációt, hanem az együttélést, az együttműködést választották” – fogalmazott az RMDSZ volt szövetségi elnöke. Elmondta, az új oktatási törvény értelmében három egyetem nyerte el Romániában a multikulturális státuszt, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem. Míg a művészetin a vezetőség román és magyar tagjai egyöntetűen döntöttek a két vonal létrejöttéről és a Babeș-Bolyain is sikerült megvalósítani a multikulturalitást, az orvosin még mindig nem sikerült ezt elérni. A miniszterelnök-helyettes szerint egyrészt sikerült olyan teljesítményt felmutatni a művészet terén, amely a gazdasági mutatók mellett igen fontos, sikerült bebizonyítani, hogy két nyelv és két kultúra képes együtt lélegzeni, másrészt az együttélés partneri viszonyban teljesedik ki, hiszen a közös programok azt követően sem maradnak el, hogy a magyar, valamint a román kar saját dékánátussal, saját szakokkal működik tovább.