Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2013. augusztus 12. | F. I.

A Maros partra költözik a Forgatag


A Maros partra költözik a főtérre tervezett Vásárhelyi Forgatag. Ezt ezekben a percekben jelentették be rendkívüli sajtótájékoztatón a szervezők. Elmondásuk szerint az önkrományzat nem hagyta jóvá a főtéri helyszínre vonatkozó kérésüket, ezért az idő szorítása miatt más helyszín mellett döntöttek.

„Több mint egy hónapja az egyesület benyújtotta helyszínfogallási kérését. Az illetékes bizottság megtartotta ülését, amely végül elnapolta a döntést. Mi nem várhatunk tovább, ezért úgy döntöttünk, hogy a már jól bevált Maros partot jelöli ki a Vásárhelyi Forgatag helyszíneként” – jelentette ki Peti András

Hozzátette, a szervezők a vásárhelyiek igényeit tartották szem előtt, amikor a főtér mellett döntöttek, hisz nemcsak ez a legkedvesebb hely a város lakossága számára, hanem ez a legkönnyebben megközelíthető.

Portik Vilmos, a rendezvény főszervezője szerint Dorin Florea polgármester szegregációs veszélyt látott a Vásárhelyi Forgatagban, amelynek szervezőit megpróbálta rávenni arra, hogy román együttesek fellépésével bővítse a programkínálatát. „Attól félt, hogy ez amolyan szeparatista törekvés, vagy szegregációs törekvése a vásárhelyi magyarságnak, és kifejezetten egy interetnikus, mindkét fél, mindkét etnikumnak a képviselőit felvonultató rendezvénysorozatot szertett volna megvalósítani, a színpadra egy adott ponton, a tárgyalások egy adott pontján már több román zenekar került volna be a programba, mint magyar” – fogalmazott Portik Vilmos.

Soós Zoltán önkormányzati tanácsos sajnálatosnak nevezte a polgármester hozzáállását, aki nem értette meg, hogy a rendezvény egyik kiemelt célja, hogy bemutassa Marosvásárhely román lakosságának a magyarság kulturális értékeit. Hozzátette, a forgatag nem vonul ki teljes egészében a Maros partra, több a városközpontban levő neves kulturális intézmény is a rendezvény partnere, amelyeknek a programjai az intézmények székhelyén lesznek megtartva.

A szervezők ma délután tartott rendkívüli sajtótájékoztatójukon ugyanakkor azt is elmondták, hogy az ötnaposra tervezett rendezvény minden jel szerint háromnaposra zsugorodik.