Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. augusztus 2. | Nagy J. Attila

Marosvásárhelyi olimpikonok: A párbajtorözo fogorvos


Ha a marosvásárhelyi sportszeretoknek azt mondjuk, hogy élsportoló és fogorvos szinte kivétel nélkül a Bölöni László neve ugrik be elsore. Történik mindez azért, mert egy zseniális labdarugót adott a világnak ez a város, de amiatt is, mert a futball népszeruségével nem sikerült egyelore egyetlen sportágnak sem felvennie a harcot.

De nem Bölöni Laci az egyetlen, aki a “sportoló fogorvos” kategóriában nagyot alkotott, méltó társa dr. Pongrácz Antal vívó, párbajtörozo,  vagy ahogy barátai ismerték Pongrácz Matyi, az egykori országvezetés számára Anton Pongratz.

A marosvásárhelyi vívósport történelme szervesen kötodik az orvosi egyetemhez és Kakucs Endre, a közkedvelt Bandi bácsi nevéhez. A második világháború után ide költözött orvosi egyetem jó táptalajnak bizonyult a tor, a párbajtor és a kardvívás fejlodésnek, természetesen mindez Bandi bácsi közel hat évtizedes vezetése alatt. Ennek a marosvásárhelyi vívósportnak a legsikeresebb képviseloje lett Pongrácz Antal fogorvos. A világ 1967-ben ismerte meg, amikor a teheráni ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerzett. A sportolói sikerek ezután közel másfél évtizeden keresztül hozzátartoztak Pongrácz Matyi pályafutásához, belföldön szinte verhetetlen, a bajnokságban és a Románia kupában rendszeresen ott van a dobogón, legtöbbször annak a legmagasabb fokán.

Nemzetközi szereplésein mindig hajszálon múlott a siker, úgy az egyéni, mint a csapatversenyeken. Szinte mindig a dobogó közelébe sikerült férkoznie, de egy láthatatlan kéz, egy tus, egy kedvezotlen sorsolás meggátolta abban, hogy nemzetközi versenyen is érmes legyen. Mintegy vigaszként  érkezett a megérdemelt siker a pályafutása végén, immár a fovárosi Steaua színeiben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját 1980-ban.

Ami olimpiai szerepléseit illeti három alkalommal, 1972-ben, 1976-ban és 1980-ban adatott meg számára, hogy jelen legyen a legjobbak megmérettetésén.

A müncheni olimpián egyéniben a 4 helyet, a román csapattal pedig az 5. helyet foglalja el. Ezen az olimpián a férfi párbajtor verseny a magyar sikerek halmozását jelentette, a csapat és Fenyvesi Csaba olimpiai bajnokok, Kulcsár Gyozo pedig egyéniben bronzérmes lett, közéjük csak az a francia Ladegalierre férkozött be, akit Pongrácz doktor legyozött, de a körbeveréseknek és a kedvezotlen tusáranynak köszönhetoen o lett (ismét) az ki a dobogóról lecsúszott. Negyven év távlatából sporttörténelmi ínyencségnek számít, hogy ezen játékokon kétszer is megmérkozött Schmitt Pállal az egyéni viadalok folyamán, a sikereket barátiasan megosztották egymással.

Az 1976-os montreali játékokon egyéniben sikerrel vette az elso közt, majd a második körben minden csoportmeccsét elveszítve a végso elszámolásban a 33. helyet szerezte meg. A csapatversenyben ennél jobban teljesített a Pongrácz kivételével az elozo olimpiához képest teljesen átalakított román csapat, szintén a dobogó közelébe kerültek, de a végére a 6. hellyel kellett megelégedniük.

Az 1980. évi moszkvai olimpia egyéni párbajtor versenye szinte hu másolata volt a négy évvel azelottinek. Miután az elso selejtezo kört könnyedén teljesítette, a második csoportkörben már csak egy ellenfelét sikerült legyoznie, ezáltal nem jutott a nyolcaddöntobe, a statisztikák a 19. helyen jegyzik a nevét. A csapatverseny a “dobogóközeliség” egyik újabb felvonása volt, hisz párbajtorben a 4. helyen zárt a román csapat, míg torben, ahol szintén a nemzeti válogatott tagja volt az 5. helyen végeztek. Megjegyzendo, hogy akkor még nem volt szokatlan a fegyvernemek közötti átjárás, több sportoló még az olimpiai játékokon is elindult két fegyvernemben, ami a mai ultraspecializálódott vívósportban szinte elképzelhetetlen.

 

Miután sikeres sport pályafutásának végett vetett, életét a szakmájának szentelte, Marosvásárhely egyik legismertebb fogorvosa és egyetemi oktatója lett. Természetesen sportolói énjét nem tudta elhallgattatni, ezért is vezette élete végéig az orvosi egyetem sportklubja keretében a vívószakosztályt.

2008-ban bekövetkezett halála megrázta a vásárhelyi közéletet, hisz tragikus hirtelenséggel, sportolás közben történt, pontosan a 60. születésnapján.

Emlékét orzi az egyetemi tornacsarnok, mely a Pongrácz Antal Sportterem nevet viseli, és számos sportrendezvény otthona, egy évenként megrendezésre kerülo vívóemlékverseny valamint egy alapítvány, melynek célja a fiatal, tehetséges, egyetemi tanulmányaikat folytató vagy pályakezdo orvosok, gyógyszerészek, gyógytornászok tevékenységének illetve a fiatal tehetséges sportolók szakmai képességeinek fejlesztését, illetve versenyeken, rendezvényeken való részvételének támogatása.

Pongrácz Antal életének rövid összefoglalója három nyelven – dombormu a nevét viselo sportcsarnok oldalán