Szombat, 2017. december 16.
ETELKA, ALETTA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. november 22. | Szerk.

Marosvásárhelyi iskolaügy – Király Andrást is kihallgatta a DNA


Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tegnap délelőtt kihallgatta Király András  oktatási államtitkárt a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügye kapcsán. 
 
Király András a kihallgatást követően az Aradi Napnak elmondta, hogy az oktatási intézmény működésének engedélyeztetése nem a minisztérium, hanem a megyei tanfelügyelőség kompetenciája. „Áttekintettük a kérdéseket, majd eljöttem” – tette hozzá az államtitkár.
 
Amint arról beszámoltunk, vádhatóság szerint 2014 július 29-ei ülésén a marosváráhelyi tanács 1.500.000 lej kiutalását szavazta meg annak az épületnek a felújítására, amelyben az Unirea Nemzeti Kollégium működik, azzal a feltétellel, hogy létrehozzák a római katolikus teológiai profilú líceumot. A határozatot a Maros Megyei Főtanfelügyelőséggel is ismertették, és az ügyészek szerint Someşan akkor azt állította, hogy a Tanügyminisztérium jóváhagyta egy új líceum létrehozását. 
 
A tanfelügyelőség igazgatótanácsa egyhangúlag megadta a Római Katolikus Teológiai Líceum alapítására vonatkozó engedélyt. 
 
A DNA szerint azonban a Tanügyminisztérium semmilyen formában nem adott helyt az oktatási intézmény létrehozására vonatkozó kérelemnek. Someşan Ştefan 2014 szeptember 12-én főtanfelügyelői minőségében határozatot bocsátott ki, melynek értelmében a 2014-2015-ös tanvtől kezdődően megalakul a Római Katolikus Teológiai Líceum. Ugyanazon a napon a tanfelügyelő Tamási Zsolt Józsefet nevezte ki az újonnan létesült oktatási intézmény igazgatójának. 
 
Négy nappal később a marosvásárhelyi városi tanács kérte a tanfelügyelőségtől a szükséges jóváhagyások bemutatását, de mivel ezek nem voltak meg, Ştefan Someşan elhalasztotta a líceum bejegyeztetésének és az igazgató kinevezésének határidejét, állítják az ügyészek. 
 
A tanfelügyelőség 2015 januárjában küldte át a polgármesteri hivatalnak a városban működő iskolák működési engedélyeztetéséről kiállított táblázatot az 2015-2016-ös tanévre, ennek 3. pontjában szerepel a Római Katolikus Teológiai Líceum. Az ügyészek szerint azonban a tanfelügyelőség igazgatótanácsának nem lett volna szabad kiállítania a katolikus líceum engedélyét, mert a kérvényben nem voltak pontos adatok ennek létrehozásáról, a tanulók számáról, az iskola profiljáról és az intézmény struktúrájáról. 
 
2015 augusztusában Someşan anélkül rendelkezett a Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról és az Unirea Nemzeti Kollégium egyes osztályainak az új iskola hatáskörébe utalásáról, hogy erre nem jogosította fel a megbízatásával járó hatásköre - állítják az ügyészek, hozzátéve: ily módon Someşan Ştefan és Tamási Zsolt-József gyanúsítottak a 2015 - 2016 és 2016 - 2017-os tanévekre a törvény megszegésével engedték meg a Római Katolikus Teológiai Líceum működését, noha tisztában vannak vele, hogy az intézmény nem rendelkezik működési engedéllyel. 
 
A DNA által indított ügy kapcsán Tamási Zsolt-József iskolaigazgatót bírósági felügyelet alá helyezték, míg Ștefan Someșan főtanfelügyelő házi őrizetben van.