Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. február 5. | Csonka Helga

Még nem döntött a tanácsosi listákról az EMNP


Az Erdélyi Magyar Néppárton belül egyelőre nincs közös álláspont azt illetően, hogy elfogadják-e az RMDSZ által felkínált egy helyet a városi tanácsosi listán. Míg a megyei vezetőség az önálló pártlista állítását szorgalmazza, a városi szervezet rábólintana az ajánlatra. Az országos vezetőség egyelőre bölcsen hallgat.

Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke csütörtökön jelentette be, hogy egy-egy befutó helyet kínálnak fel az EMNP-nek, illetve az MPP-nek. Utóbbi el is fogadta az ajánlatot, és egy billegő helyben is reménykedik. Bereczki Ferenc, a Néppárt Maros megyei szervezetének az elnöke azonban azt mondta, nem fogadják el az RMDSZ által felkínált helyet a szövetségi tanácsosi listán. Úgy fogalmazott: az ő gerince nem engedi meg, hogy kollégáit arról győzködje, induljanak RMDSZ-es színekben a választáson.

„Az RMDSZ választás elé állított bennünket: vagy nem veszünk részt a választáson, de akkor ne nevezzük többé magunkat pártnak, vagy ha nincs kivel összefogni, külön listákon indulunk” – fogalmazott a Krónikának Bereczki. A néppárti vezető belátta, mindez nem jó a magyarságnak, szerinte azonban „nem nézhetik karba tett kézzel, amint Kelemen Hunor megpróbálja letörölni az EMNP-t a porondról”.

A vasarhely.ro megkeresésére azt mondta, „a Néppárt marosvásárhelyi szervezete felhatalmazást kaptt arra, hogy tárgyaljon a vásárhelyi RMDSZ-el arról, hogy milyen körülmények között lehet egy közös listát összeállítani”. Elmondása szerint február 15-ig adtak határidőt a városi szervezetknek arra, hogy döntsenek a kérdésben. „Mi nem állunk elő javaslattal, mert az újságban naponta félóránként jelennek meg nyilatkozatok az RMDSZ részéről, hol a Kelemen elnök részéről, hol a megyei elnöke, hol a vásárhelyi elnöknek a nyilatkozata. Nyilatkozatok szintjén voltak ajánlatok, de nekem a hivatalos ajánlat azt jelenti, hogy az országos vezetőség által parafált, elfogadott ajánlat, ami mai napig még nincs. Nyilatkozataim vannak százával amit kaptunk, de ezt én ilyen nyilatkozat szintjén értékelem, ez elviekben még nem ajánlat” – szögezte le Bereczki Ferenc, EMNP Maros megyei elnöke a vasarhely.ro megkeresésére.

Portik Vilmos, a helyi szervezet nemrégiben megválasztott alelnöke megkeresésünkre azt mondta, a városi közgyűlésen azt szorgalmazta, hogy ha van egy politikai ajánlat, akkor arról legalább beszélni kell, ha nem egyéb egy záros határidőn belül pontot kell tenni ennek az ügynek a végére. Úgy fogalmazott, leginkább az ajánlat konkrétumai érdeklik, miszerint miben merül ki a Brassai által emlegetett „politikai identitás megtartása

Felvetésünkre, hogy sajtóinformációk szerint az ő neve merült fel a listán, Portik határozott választ adott. „Nem is az a kérdés, hogy én megyek-e az RMDSZ tanácsosi listájára, hanem az a kérdés, hogy ebben a helyzetben sikerül-e olyan politikai konszenzust teremteni, amely minden politikai szereplő számára elfogadható. (...) Azt szorgalmaztam a tegnap közgyűlésen is” – hangsúlyozta a politikus.

Gyakorlatilag az EMNP-ot az érdekli, hogy mit is jelent az, hogy a politikai identitásuk megmarad az RMDSZ listán: jár-e ezzel írásos megegyezés; biztosak-e abban, hogy a Néppártot ugyanannyi hely illeti meg, mint az előválasztásokon nem részt vevő Magyar Polgári Pártot; van-e cselekvési szabadsága a más pártoktól érkező személyeknek az RMDSZ-listán; megvan-e a kellő autonómiájuk ahhoz, hogy a frakciófegyelem alól kivételt élvezzenek, ha mondjuk az RMDSZ-es kollégákkal nem értenek egyet a magyarság kérdéseire nézve, stb.

Az országos pártok vezetői bármikor felülbírálhatják a helyi szervezetek által meghozott esetleges egyezséget, ugyanis ha bármelyik párt országos vezetője nem egyezik bele a helyiek által javasolt megoldással, akkor ez továbbra is egy lezáratlan kérdés. Portik ebből kifolyólag nem nézi optimista szemmel a történéseket, ugyanis Szilágyi és Kelemen közti szócsaták nem engednek túlontúl bizakodónak lenni a kérdésben.

Szerdai sajtótájékoztatón Brassai Zsombor, Maros megyei RMDSZ elnök azt mondta, jelen pillanatban sikerült megegyezni az MPP-vel, hogy támogassák Soós Zoltánt a választásokon, viszont az EMNP még mindig nem adta be a derekát. „Remélem, hogy EMNP vezetősége is mihamarabb megérzi azt a morális felelősséget, amellyel a marosvásárhelyieknek tartozunk” – mondta Brassai.

Kovács Péter az RMDSZ ügyvezető elnöke portálunknak azt mondta, hogy az RMDSZ azt szeretné ha konszenzus alakulna ki a három erdélyi magyar párt között. Jelen állás szerint két lehetőség van: vagy az RMDSZ színeiben vagy függetlenként indul Soós a helyhatósági választásokon. Kovács szerint Soós tegnapi kijelentése ellenére nem ragaszkodik a tulipán jelével való induláshoz, csak az a fontos, hogy egy magyar jelölt szálljon ringbe a polgármesteri szék megszerzéséért.