Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2013. augusztus 26. | Farkas Katalin

Mégis lesz ellenrendezvénye a Forgatagnak


Mégis lesz Edda koncert, és lesz Forgatag ellenrendezvény augusztus 30-a és szeptember 1-je között. A békés együttélés és a mélyrehatóan zsebbe nyúló tisztelet jegyében a Ligetben szervezett rendezvény az Armonii târgumureșene - Marosvásárhelyi harmóniák Együtt-Împreună nevet viseli, és hivatalosan a Mioriţa Kulturális Szervezet áll a háta mögött.

A történetet tovább lehet fűzni, ki ahogyan akarja.
A polgármesteri hivatalnak a következő a története: a Ligetet felajánlották a Forgatagosoknak, de mivel péntekre nem adhatták, mert azt már korábban a Mioriţa Kulturális Szervezet igényelte, ezért a Forgatag visszautasította a felajánlást, a Miorița pedig élt a lehetőséggel, hogy kiterjesztheti a programját egész hétvégére. Ezzel lakatolná le az elburjánzó fantáziát a városháza szóvivője Ioan Chiorean.

A fantázia persze beindul, és a két rendezvény szervezői keresztbe-kasul támadják egymást, és mosakodnak is rendesen. Csak a szemléltetés kedvéért idézem Portik Vilmos, a Forgatag szervezőjének facebook bejegyzését: „Vérlázító! Legújabban engem neveztek ki első számú közellenségnek az ellenrendezvény szervezői, akik közleményben tiltakoznak azért, mert állítólag megsértettem őket, illetve megfenyegettem az EDDA, az AUTOSTOP MS, és a Csíkmadarasi Néptáncegyüttes vezetőjét, akiknek állítólag azt mondtam, hogy nemzetárulást követnek el, ha fellépnek az álságos Együtt-Împreună fesztiválon.”

Anélkül, hogy belemennénk az ügy részleteibe -  hogy a Mioriţa önkéntesei hogyan tudták ilyen rövid idő alatt háromnaposra bővíteni az egy naposnak tervezett rendezvényüket, hogy honnan teremtik elő ennek az anyagi fedezetét, hogy mit kellene erre reagálnia a város magyar érdekképviseletének?, hiszen úgyis mindenki a maga történetének megfelelően válaszol ezekre a kérdésekre - inkább csak azt a kérdést tenném fel, hogy mi lesz ennek a következménye?

Miért kell egy olyan nemzedéket egymásnak ugrasztani, akik nem tapasztalták meg a ’90-es márciusi eseményeket? Az online világ nyitottságába belenövő generációt miért kell ebbe a szűkös, belterjes sárdobálásba belekényszeríteni? Milyen jövőképe van annak a városvezetésnek, amely az összeugrasztáson dolgozik, és milyen annak a Forgatot szervező csapatnak, amelyik elvárja, hogy „jó magyarként" őket válassza az egyszerű városlakó?  Mindebből egyszerűen következik az, hogy „rossz magyar" lesz az, aki vasárnap este a Forgatagos Ghymes és Büsz helyet a Ligetbeli Edda Műveket választja? Mert nem érdekli őt, hogy „magyar” vagy „román” rendezvény, egyszerűen csak azt választja, ami számára érték, ami számára szórakoztató.

És elferdíti a nem ismert valóságot az, aki ebbe az irányba tereli a gondolatokat? Rossz magyar az?

Nem lennék korrekt a magam gondolataihoz, ha nem írnám le, hogy természetes reakciónak látom a Forgatagosok egységre, összefogásra, mutassuk meg-re szóló felszólításait. Vannak elvi fenntartásaim ahhoz kapcsolódóan, hogy abban az erdélyi városban, ahol arányaiban a legtöbb magyar él, miért egy hétvégét kér magának, miért a magyar napok mintájára szerveződött ez az esemény, de sarokba szorulásukban felismerem a magunk sarokba szorultságát. A kialakult helyzet nagyon lecsupaszítva mutatja meg, hogy a békétlenségről beszélők, nem vészmadarak károgása csupán.

A reakciók természetesek, mert zsigereinkbe/zsigereikbe oltott a védekezés, a sajátunkért való küzdés, de az, hogy valami természetes, még nem ment fel a felelősség alól.