Kedd, 2020. január 21.
ÁGNES napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. május 16. | F. I.

Megrongálták a holokauszt-emlékművet


Ismeretlen tettesek lefeszítették a marosvásárhelyi holokauszt-emlékmű „Remember Holocaust” feliratú tábláját. A bűncselekmény során a szobor márványtalapzata is megrongálódott, amelyen korábban már az időjárás nyomai is jól látszottak. A volt Kossuth és Malom utca kereszteződésében levő emlékmű a holokauszt helybeli áldozatainak állít emléket – Izsák Márton bronzszobrát tíz évvel ezelőtt leplezték le.

Dub László a marosvásárhelyi zsidó hitközség elnöke a vasarhely.ro megkeresésére elmondta, az esetet jelentették a rendőrségen, ám mindeddig nem kaptak választ a keresetükre. „Nem hiszem, hogy bárkit is zavart volna a felirat. De nem is akarok elhamarkodottan gyanúsítgatni bárkit is. A rendőrség dolga kivizsgálni az ügyet. Mi csak állunk előtte értetlenül” – nyilatkozta Dub László. Felvetésünkre, hogy lehet-e szándékos, antiszemita megnyilvánulásnak tekinteni ezt az esetet, a hitközség elnöke nem kívánt nyilatkozni.

Valentin Bretfelean a Marosvásárhelyi Helyi Rendőrség igazgatója megkeresésünkre kijelentette, hallott az esetről, de a nyomozással nem az általa vezetett intézmény foglalkozik. „Nekünk hivatalosan nem jelentettek semmit, valószínűleg a megyei rendőrség foglalkozik a dologgal” – fogalmazott Bretfelean. Hozzátette, fura, hogy a magyar sajtó „szívére vette ezt az esetet”. „Bezzeg, amikor lekerült az emlékműről az a román nyelvű felirat, amely szerint a vásárhelyi zsidó közösséget a Horthy Miklós vezette magyar fasiszta kormány deportálta Auschwitzba, az ellen senki nem emelte fel a hangját” – dohogott Bretfelean. Felvetésünkre, hogy van-e antiszemitizmus Marosvásárhelyen, kijelentette: a város lakossága mindenkivel szemben toleráns. „Persze a sajtó örülne, ha nem így lenne, és csámcsoghatna a dolgon, de ebben a városban nincs szerencséje” – fogalmazott Bretfelean.

A rendőrség szerint a közel két héttel ezelőtt történt bűncselekményt feltehetőleg színesfémtolvajok követték el, akik miután rájöttek, hogy valójában nem bronz, hanem műanyag betűket feszítettek le szétszórva hagyták azokat a földön. A nyomozás szoborgyalázás ügyében ismeretlen tettes ellen folyik.