Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. november 26. | Szerk.

Mégsem lesz összefogás Marosvárhelyen?


A jelek szerint mégsem lesz magyar-magyar választási összeborulás Marosvásárhelyen. Erre enged következtetni legalábbis Kelemen Hunor kijelentése, miszerint „nem kell a lecsó”.  Az RMDSZ szövetségi elnöke azt mondta, az előválasztás csak a polgármesterjelölt személyéréről szólt, és nem arról, hogy „csinálnak egy lecsót”, amely révén, aki kiesett a versenyből, az most más megoldással mégis bejut az önkormányzatba. Azt is kifejtette, hogy a Magyar Polgári Párttal (MPP) „mindenképpen” összefognak, de azzal a párttal, amelynek a célja az RMDSZ térdre kényszerítése, és amelynek tagjai „igazi politikai vándorok”, nem működnek együtt.
 
Amint arról beszámoltunk, Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke már az előválasztásokat követő napokban szorgalmazta, hogy a két párt kössön egy választási koalíciót a választások idejére, mely garantálná a magyar szavazatok maximalizálását.
„Amint azt az előválasztási kampányban jelöltünk, Portik Vilmos többször is elmondta, ezennel a Néppárt országos elnökeként írásban is megerősítem: korábban tett vállalásainknak megfelelően készen állunk az előválasztáson győztes személyt közös jelöltnek tekinteni és egy választási koalíció keretében támogatni” – fogalmaz Szilágyi a Kelemen Hunorhoz intézett nyílt levelében. Ugyanakkor ismételten kifejezte az EMNP azon igényét, hogy a közös jelölt a koalíciót alkotó minden szervezet logóját viselje. A párt szerint ugyanis ez növelné a győzelem esélyeit.
 
Ennek a választási egyezménynek a megkötését sürgette Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármesterjelöltje is. Az SZKT-n felszólalásában a politikus azt hangsúlyozta, a magyarság érdekében szükséges az RMDSZ és EMNP közös tanácsosi listája, melynek köszönhetően a magyarság akár többséget is szerezhet a helyi tanácsban, valamint hozzájáruljon ahhoz, hogy jövőre a magyarok polgármesterjelöltje nyerje meg a polgármesteri széket a helyhatósági választásokon. Kelemen ezt követően úgy reagált, hogy november második felében tárgyalóasztalhoz ülnek az EMNP elnökével.
 
A marosvásárhelyi előválasztást követően, még november elején az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Szilágyi Zsolt azt javasolta az RMDSZ-nek, hogy a magyar-magyar versenyből győztesként kikerülő Soós Zoltán legyen közös jelölt az önkormányzati választáson.
Szilágyi Zsolt Kelemen Hunor kijelentésére reagálva azt mondta a Kossuth Rádiónak, hogy a mindkét párt helyi szervezete az összefogás mellett áll, csupán az RMDSZ országos szervezete kellene jobb belátásra térjen. Hozzátette azt is, hogy a kommunizmussal együtt lejárt az egypártrendszer ideje is, így ideje lenne, ha a magyar pártok tárgyalóasztalhoz ülnének a közös érdek eléréséért.