Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. május 23. | MTI

Megszavazták a többségi választási törvényt


Megszavazta a képviselőház a parlamenti választási törvény módosítását, amelynek alapján már idén ősszel egyéni választókerületes, egyfordulós, többségi választási rendszerben választanák meg a kétkamarás román parlament tagjait.

A jogszabály kedvezményes képviseletet biztosít a nemzeti kisebbségeknek a képviselőházban.

 A törvény értelmében minden egyéni választókerületből a legtöbb szavazatot összesítő jelölt jut a törvényhozásba. Rajtuk kívül minden olyan megyében, ahol valamely nemzeti kisebbség aránya eléri a helyi lakosság legalább hét százalékát, de a közösség egyik jelöltje sem nyert választókerületében, az érintett kisebbségnek hivatalból biztosítanak egy pluszhelyet a képviselőházban, amelyet a legjobban szereplő kisebbségi jelölt foglalhat el. A kedvezmény a szenátusra nem vonatkozik.

Azok a nemzeti kisebbségek, amelyek egyetlen megyében sem érik el a hétszázalékos lakosságarányt, országos szinten egy mandátumra jogosultak a bukaresti képviselőházban.

Fotó: adevarul.ro

A törvénymódosítást a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnökei, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke terjesztették elő. A tervezetet a szenátus már korábban megszavazta.

A képviselőház 180 szavazattal, 30 ellenében és 26 tartózkodás mellett fogadta el a többségi választási rendszerre való áttérést. A törvényt az USL, a függetlenek és a nem magyar nemzeti kisebbségek szavazataival fogadták el. A Traian Băsescu államfőhöz közeli, ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt (PDL) ellene szavazott, arra hivatkozva, hogy a választási törvény ellentmond a 2009-es népszavazás eredményének, amely az egykamarás parlamentre való áttérésről és a parlament létszámának 300 főre való csökkentéséről döntött.

Az RMDSZ képviselői tartózkodtak. A törvény vitája során Kelemen Hunor pártelnök kijelentette: az RMDSZ nem támogatja az arányos képviselet feladását, akkor sem, ha a kormánytöbbség a magyar közösség esetében, figyelemre méltó gesztussal, a kedvezményes képviselet bevezetésével, valamelyest korrigálja a rendszer hibáit. Az RMDSZ elnöke elismerte, hogy ez a rendszer stabil kormánytöbbséget eredményez, csakhogy szerinte az nem igazságos, hogy a választók egy harmadának támogatását élvező párt a megszerezze a parlamenti helyek két harmadát, miközben azok, akik a vesztesekre szavaztak, képviselet nélkül maradnak.

A választási törvény módosítása ellen civil szervezetek tagjai tüntettek a parlament erkélyén a vita során. Álláspontjuk szerint egy ilyen horderejű törvényt nem lett volna szabad társadalmi vita nélkül, választási évben, fél évvel a voksolás előtt elfogadni. Az új választási rendszer akkor lép életbe, ha Traian Băsescu államfő kihirdeti a képviselőházban elfogadott törvényt.