Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. július 25. | Farkas Katalin

Megszűnhet a kémiai líceum és 10 óvoda


Bezárhatja kapuit a kémiai líceum, és 10 marosvásárhelyi óvoda – hangzott el a július 25-én Peti András alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke és Haller Béla az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének oktatásügyi alelnöke által tartott sajtótájékoztatón, amelyen az RMDSZ oktatási stratégiáját és Marosvásárhely iskolahálózatának jelenlegi helyzetét vázolták fel.
Egyebek mellett szó volt egy uszoda egy sportcsarnok és egy koncertterem építéséről, valamint tanszergyűjtésről is.

Peti András a marosvásárhelyi iskolahálózat, iskolák jelenlegi helyzetéről beszélve elmondta, a mai tanácsülés napirendi pontjai között szerepel az Emil A. Dandea Kémiai Líceum, illetve 10 marosvásárhelyi óvoda jogi önállóságának kérdése. A tanfelügyelőség ezek megszűnéséről döntött, az RMDSZ-nek és Peti András  alpolgármesternek azonban az az álláspontja, hogy az óvodák és iskolák kérdése nem egybemosható, és az intézmények meg kell tartsák jogi önállóságukat. „Egy szaklíceum megszüntetése sem megengedhető, hiszen a marosvásárhelyi munkaerőpiacnak szüksége van azokra a végzettekre, akik érettségi után munkába állhatnak, ha nem akarnak továbbtanulni. ” – hangsúlyozta Peti András, aki annak gondolatát is felvetette, hogy az Europa Gimnázium a Constantin Brancusi Iskolaközpontba költözik a felújítási munkálatok idejére.

 Az alpolgármester kiemelten tárgyalta a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Művészeti Líceum és az Unirea Főgimnázium helyzetét is. Ezeket az épületeket az önkormányzat az egyházaktól bérli, és havonta megközelítőleg 20 000 euró bért fizet értük. Az önkormányzat törekvése, hogy az egyházakkal egy hosszú távú, legalább 15 éves bérleti szerződés kötésével, Európai Uniós alapokra támaszkodva megkezdhessék ezen iskolák renoválását, korszerűsítését. A tervek szerint az elkövetkező években a Bolyai líceum egy fedett uszodával, az Unirea Főgimnázium egy sportcsarnokkal, a Művészeti Líceum pedig egy koncertteremmel gazdagodhatna. „ A projekt még tárgyalási fázisban van, de az egyházak nyitottak. Arra törekszünk, hogy mindkét fél nyerjen az együttműködésből. Ha sikerül szerződést kötnünk az egyházakkal, akkor a nekik fizetendő bér fedezné a projektek önrészét, az épületek pedig megújulnának” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki azt is elmondta a Bolyai Líceummal folyó tárgyalások vannak a legelőrehaladottabb fázisban, ahol a tervezett befektetés értéke 8 – 9 millió euróra tehető.

Ugyanakkor az RMDSZ-es politikus elmondta folynak a tárgyalások az Erdélyi Római Katolikus Státusszal is – amelyhez az Unirea Főgimnázium épülete tartozik -  egy egyházi, katolikus iskola létrehozásáról.  

Haller Béla a marosvásárhelyi RMDSZ oktatásügyi alelnöke a szervezet oktatás terén folytatott jövőbeli terveit ismertetve a tanügy minisztériumi újdonságok követése, a hiteles tájékoztatás, a konzultációnyújtás, a tanárokkal, szülőkkel, diákokkal való kapcsolattartás mellett a szaklíceumok helyzetére, a felnőttképzés és átképzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor elmondta a Marosvásárhelyi RMDSZ kiemelten fontosnak tartja a román és magyar anyanyelvű diákok egymással való megismertetését, közös programok szervezése révén, az egymás kultúrájának megismerését. „Mindemellett pedig nagyon fontos a magyar gyerekek román nyelvtanulásának elősegítése, tudatosítanunk kell, hogy az anyanyelv ápolása mellett, jól kell ismernünk a román nyelvet és a román kultúrát, mert a mi helyzetünkben ez az esélyegyenlőség lehetősége. Mi ingajáratban vagyunk a saját és a többségi kultúra között. És a másik ismerése, nem a hűtlenség jele” – hangsúlyozta Haller Béla, aki hozzátette az egymás megismerése mellett ugyanakkor nagyon fontos az itt maradás egyik feltételének, a saját lokális kultúra ismeretének megvalósulása is.

A sajtótájékoztató keretén belül az RMDSZ-es politikusok egy felhívással is fordultak a városlakók fele, tanszer adományozásra kérve őket. Mától kezdve az RMDSZ városi szervezete tanszergyűjtésbe kezd a rászoruló diákok részére. Az elsősorban füzet és írószer-adományokat a Hangya-épület (Dózsa György Utca, 9 szám) földszintjén található RMDSZ székházba várják, naponta 9 és 15 óra között. A begyült adományokat a rászorulók között osztják szét. A szervezet a tanítók, tanárok, egyházak, iskolák segítségét kérik a szükségletek felmérésében.