Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. május 30. | Szerk.

Megvan a prefektusjelölt neve


Nagy András, Szászrégen volt polgármestere lehet Maros megye prefektusa – ezt nyilatkozta Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei szervezetének az elnöke. „Olyan kormánybiztos kell, aki tapasztalt és átlátja a közigazgatási rendszert, illetve kezelni tudja az esetleges konfliktusokat, amelyek a megye etnikailag vegyes összetételéből fakadhatnak” – fogalmazott az Erdélyi Magyar Televíziónak Brassai. A politikus később az Erdély FM-nek és a Népújságnak is beszélt a prefektusi tisztség várományosáról.

(Fotó: zi-de-zi.ro)

Elmondása szerint a potenciális jelöltnek két nagyon fontos kritériumnak kell megfelelnie: az egyik a közintézmények működésének beható ismerete, ezen a területen való kellő jártasság, a másik pedig: a prefektusnak olyan integráló személyiségnek kell lennie, aki a Maros megyei 40-60%-os magyar-román demográfiai helyzetet kezelni tudja.

Meglátása szerint Szászrégen sajátossága ugyanaz, mint Maros megyéé, hiszen Szászrégenben is mintegy 30 százaléka a lakosságnak magyar, megközelítőleg 70 százaléka román. „Nagy András úgy tudott két mandátumon keresztül polgármestere lenni a városnak, hogy semmiféle etnikai felszültség nem támadt ebből” – érvelt Szász rátermettsége mellett Brassai Zsombor. Az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke elismerte egyébként azt, hogy bár a szövetség nem mondott le a magyar prefektus kinevezéséről, a PSD megyei vezetője illetve Mircea Dușă miniszter nem csak nyilatkozatok szintjén „nem tudják elképzelni azt, hogy Maros megyében magyar legyen a prefektus”.

RMDSZ-es források szerint egyébként annak a lehetősége is felmerült, hogy a prefektusi tisztséget elcseréljék egy vagy két államtitkári székre. Brassai Zsombor ezzel kapcsolatosan az Erdély TV-nek nem adott egyértelmű választ. „Amennyiben a magyar közösség érdekeit jobban szolgálná, hogy elcseréljük ezt a tisztséget, akkor ezen is el lehet gondolkodni. De ebben a pillanatban ragaszkodom, én személy szerint, mint a Maros megyei szervezet elnöke, ragaszkodom ahhoz a megállapodáshoz, amit az RMDSZ megkötött, hogy Maros megyében magyar legyen a prefektus. Úgy gondolom, hogy 25 év után a magyarság iránt egy rendkívül pozitív gesztus lenne” – fogalmazott a politikus.