Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. október 10. | Szerk.

Menthető az Aranykakas épülete


5700 aláírást gyűjtött össze a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület az Aranykakas megmentéséért, ennyien kérvényezték ugyanis a városvezetéstől, hogy a helyi önkormányzat kérvényezze a Kulturális Minisztériumtól, hogy az épület kerüljön a város fennhatósága alá. A 2001-ben kiadott 422-es műemlékvédelmi törvény 48-as cikkelyének B paragrafusa értelmében ugyanis az önkormányzat elkobozhatja azt a műemléképületet, amelynek a tulajdonosa nem tesz semmit az épület fentartásáért.
 
 
Kovács István Dávid, az Aranykakas védelmét felvállaló Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület elnöke arról tájékoztatott, elkezdték az épület műszaki felmérését, amelyből már most kiderült, hogy Bürger Albert egykori marosvásárhelyi sörgyáros lakóháza bár romos állapotban van, de nem fenyegeti az összeomlás veszélye és felújítható.
Az épület műszaki felmérése 7000 lejbe kerül, amit a Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület adományokból szeretne összegyűjteni.
 
 
Egy évvel ezelőtt óriáspanók kerültek ki az Aranykakas épülete elé, amelyeken azt hirdették, hogy a tulajdonos Romarta SA felújítja az épületet, a hirdetőtáblák azonban azóta lekerültek, ugyanis a városháza nem adott engedélyt ezek kihelyezésére.
A Bürger-palotaként, illetve Vörös kakasként ismert neobarokk épületet Bürger Albert építtette családja számára, 1937-ig lakott a mai Kossuth utca 106. szám alatti ingatlanban. (Bürger Albert, hosszú ideig városi tanácsos, Bernády György híve, az akkori Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Országos Magyar Párt tagja nemcsak sörgyáráról volt híres, de arról is, hogy ő használt elsőként Marosvásárhelyen villanyáramot az ipari termelésben, saját áramfejlesztőt is épített.)
Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Az államosítás után az épületben szeszlerakatot létesítettek, az épület megrongálódott. Később az Avicola nevű tyúkfarm felújíttatta, és vendéglőt nyitott Aranykakas néven.
 
 
Az épület a rendszerváltás után másodszor is romos állapotba került, azóta a hajléktalanok lakhelyévé vált, csak néhány fényképész merészkedett be oda. Az épület előtt jelenleg is tábla hirdeti, hogy a romhalmaz nem a város, hanem a bukaresti Romarta Rt. tulajdona. A tulajdonos azonban nem reagál sem a felszólításokra, sem a szégyentáblák több évvel ezelőtti elhelyezésére. A városvezetés korábban lépéseket tett annak érdekében, hogy megvásárolja az épületet, a tulajdonos részéről azonban nem kapott választ.
 
 
                                                                                                                               (Fotók: Deák Zsombor)