Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. augusztus 22. | Farkas Katalin

Mesedélelőtt a Gutenbergben


Ma délelőtt 11 órára meseolvasást és bábozást hirdettek meg a Gutenberg Könyvesboltba. Tudják az a könyvesbolt, amely nagyjából egy éve nyílt a főtéren. Minden héten csütörtökön délelőtt a gyerekekre hangolnak, mesével, rajzzal, mozgásos játékkal, interaktív foglalkozással várják őket.

Kiváncsi voltam, hogy milyen hangulatú egy könyvesboltba szervezett gyerekfoglalkozás. 11 előtt 15 perccel benéztem, még kopogtatóan üres volt a bolt, a szokásos csend és közöny uralta, az amúgy kissé melankolikus hangulatot árasztó helyiséget. 11. 05 órakor azzal a gondolattal tértem vissza, hogy egy újabb kudarc, az érdektelenség újabb ékes bizonyítékával fogok találkozni, és nem találok gyerekeket/érdeklődőket a könyves gyerek sarokban.
Talán ennek az előítéletnek is köszönhető, hogy annyira erősen hatott rám az, amit láttam. Nézzék önök is:

11.05 órakor a kis sarok megtelt gyerekkel, az üzlethelyiség pedig felnőttel.
 

Kalith Katalin, a foglalkozás vezetője elmondta, alkalmanként általában 15-20 gyerek vesz részt a rendszeres foglalkozásokon, amelyek során arra törekednek, hogy a fantáziát, mozgásos koordinációt, összpontosítási képességet, motorikus készségeket stb. fejlesszék.

Kiemelten fontosnak találom, hogy a gyerekek könyvek közé kerülnek, megfogják, megtapogatják azokat, megcsillan előttük egy másik világ. És még fontosabb, hogy a nagymamája, édesanyja kezében is könyvet lát. A foglalkozás révén a felnőttek is a könyv birodalmába kerülnek, és amíg a gyerkőcöket várják, addig olvasgatnak, válogatnak, vásárolnak. A gyereknek, magának, valakinek.

Alulról jövő, hiteles kezdeményezés. Az olvasásra, a nyitottságra való nevelésnek az első állomása. Nem egyszeri alkalomra szervezett nagy bumm, nem arat nagy tapsot és nyilvánosságot. Nem váltható aprópénzre. Befektetés

A kóró és a kismadár című mese közös bábfeldolgozására

A róka, a farkas és a szegény ember meséje következik, diafilmen

Közben a felnőttek is elfoglalják magukat

Varázslat