Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. december 10. | Jaszenovics Lilla

Miskolczy-est Vízi E. Szilveszterrel


Második alkalommal tartott Miskolczy Dezső emlékelőadásta Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága.

Az idei meghívott Vízi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke: Biological background of memory deficit and agingcímmel tartott angol nyelven előadást. Ezt követően Brassai Attila professzor úr, a Studium kiadó gondozásában megjelent: Általános és részletes gyógyszertan című könyvsorozatának bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők.

A méltán híres Miskolczy Dezsőről Szilágyi Tibor, a MOGYE rektorhelyettese, kiemelve: a neurológusprofeszor nagyban hozzájárult a mai modern biológiai tudományok ismereteihez. „A Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1945 és 1964 között volt a MOGYE Orvostudományi karán tanszékvezető, az egyetem egyik alapítója. Publikált románul, magyarul és németül is, munkássága példaértékű lehet számunkra” – sorjázta Miskolczy érdemeit Szilágyi Tibor.

Az est vendégét, hatszoros Nobel-díj jelölt, számos tudományos akadémia tagját, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, a Széchenyi díjas farmakológust Brassai Attila farmakológus professzor konferálta fel.

Vízi E. Szilveszter előadása alatt többek közt bepillantást nyerhettünk a GABAerg köztineuronok szerepébe pl. a skizofréniában, a Parkinson- és Alzheimer kórban,  epilepsziában. Kutatási eredményekbe, eljárásokba.

Ezt követően dr. Leonard Azamfirei aneszteziológus, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora köszönte meg Vízi E. Szilveszter jelenlétét, és nyújtott át számára egy részvételi oklevelet.

A rendezvényen bemutatták dr. Brassai Attila Általános és Részletes Gyógyszertan című sorozatát. A professzor elmondta, munkatársaival: Dóczi K. Zoltánnal, Bán Erika- Gyöngyivel, valamint Máthé Lehellel arra vállalkoztak, hogy részben pótolják azt a hiányt, ami a gyógyszertan jegyzetekre vonatkozik.  Feszt György professzor szaklektorálása alatt egy olyan, hat kötetes könyvsorozatot jelentettek meg, amely mind a gyógyszerész, mind az orvostanhallgatók számára hasznos.

A sorozatot Vízi E. Szilveszter méltatta. Mesélte, öröm tölti el, nem csak azért, mert Brassai Attila tanítványa volt, hanem azért is, mert megértette, a megszerzett tudást az embernek kötelessége továbbadni. Ugyanis a tudás nem magán, hanem kollektív tulajdon. Rávilágított arra, hogy, mivel a könyv a mindennapi klinikai gyakorlatból is merít, hasznos lehet a gyakorló orvosoknak is. Tudniillik, az emberi tudás öt év alatt feleződik. Említette, a magyarság fennmaradásában három személy játszik hatalmas szerepet: a pap, az orvos, és a tanító magyarsága. Ugyanakkor fontosnak tartja, és előnynek a kétnyelvűséget. Megjegyzendőnek tartotta a Studium kiadó funkcióját ez ügyben, és hogy annak alelnöke Vass Levetne, nagyon sokat tesz azért, hogy a magyar anyanyelvűek hozzájárulhassanak a tudományhoz. Kányádi Sándort idézte: “aki megért/ s megértet/ egy népet/ megéltet”.

A Trébely utcai, 2002-ben alakult, és több tucat szakkönyvet megjelentetett, Studium Alapítvány és Könyvkiadó is képviseltetett, Kali István személyében. Tőle többek között azt az információt kaptuk, hogy idén, a Bethlen Gábor Alap támogatásával lehetőségük nyílt nagy teljesítményű digitális nyomtatók vásárlására, így biztosítani tudják kisebb tételben már a helyszínen az esetlegesen elfogyott könyvek újranyomását.