Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. december 3. | Szerk.

Mostohagyerek a kerékpáros közlekedés


A marosvásárhelyi középiskolás diákok 66 százaléka rendelkezik ugyan kerékpárral, de egy bizonyos napon csupán 1 százalékuk ment biciklivel iskolába – ez derül ki legalábbis abból a felmérésből, amelyet tizenhat marosvásárhelyi középiskola 1094 diákjának a megkérdezésével készítettek. A muresonbike oldalon közölt statisztika októberben és novemberben készült, a Marosszéki Közösségi Alapítvány a Buckner Alapítvány megbízásából.

Bár a megkérdezettek 43 százaléka azt válaszolta, hogy amennyiben „bizonyos feltételek jobbak lennének”, használná a biciklit iskolába járásra, mégis csupán 7,6 százalékuk jár kerékpárral alkalmanként iskolába.

Részletes infografika itt

A felmérés értelmében a líceumi diákok a következő arányban használják a különféle közlekedési lehetőségeket iskolába járáskor: közszállítás 50,1%, gyalog 23,7%, autó 18,7% (ebből 13,8% utasként, 4,9% sofőrként) és csupán 7,6% kerékpár.

A diákok 37 százaléka azért nem használja a kerékpárt arra, hogy eljusson azzal az iskolába, mert nem érzi magát biztonságban a forgalomban, 13 százalékuk azért, mert az iskoláknál nincs biztonságos kerékpárparkoló, 4 százalékuk pedig azért, mert a szülők nem engedik. A válaszadók 46 százaléka egyéb okokra hivatkozott: például túl távol vagy túl közel laknak az iskolától, nincs kerékpár a tulajdonukban vagy nem szeretnek biciklizni stb.

„A válaszok értelmében a diákok jelentős része áttérne a biciklivel való közlekedésre a jelenlegi helyett. 42%-a azoknak a diákoknak, akik a közszállítást veszik igénybe,  45% azok közül, akik gyalog járnak iskolába, 44% az autós utasként közlekedők közül és 32%-a azoknak akik sofőrként ülnek autóba. Ők mind szívesebben használnák a kerékpárt iskolába járásra, ha biztonságban éreznék magukat a forgalomban és  ha lennének biztonságos kerékpárparkolók” – vonják le a következtetést a felmérés megrendelői.

Ennyien használnának kerékpárt, ha biztonságosabb lenne a közlekedés. Részletes infografika itt

Egyértelmű a fiatalok városvezetőknek szánt üzenete: tegyék biztonságosabbá a biciklivel való közlekedést, biztosítsanak a kerékpárosoknak az autósoktól és gyalogosoktól különálló sávot – olvasható a felmérés eredményeinek az ismertetőjében.

A statisztikából az is kitűnik, hogy a legtöbben a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai közül járnak kerékpárral iskolába, őket a művészetisek és az Unirea Nemzeti Kollégium diákjai követik. A legkevesebben a Szász Adalbert Sportlíceum diákjai közül pattannak a vasszamárra.