Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. november 20. | F. I.

Műjégpálya helyett Május 1 strand


Mégsem kerül a város ügykezelésébe az évek óta épülő műjégpálya Marosvásárhelyen, ehelyett viszont miénk lehet a lepukkant Május 1 strand. Ezt Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke jelentette be. Elmondta, a Maros Sportklubot illetően bölcs döntés született a minisztérium szintjén, ugyanis elfogadták az RMDSZ-nek azt a régebbi javaslatát, miszerint egy kiválósági központot hozzanak létre Marosvásárhelyen. „Ez egyrészt garancia arra, hogy a műjégpálya és a multifunkcionális sportcsarnok építése hamarosan befejeződik, másrészt pedig belátják, hogy Románia szinten is egyedülálló létesítmény az egymástól 50 méterre levő két sportcsarnok, amelyeket ha egy rugalmas alagúttal összekötnénk, bármilyen európai, illetve világrendezvénynek otthont tudna nyújtani. Éppen ezért indokolt, hogy a két létesítmény az Ifjúsági- és Sportminisztérium hatáskörébe maradjon, a többi romániai kiválósági központtal együtt, és így kiemelten tudnak majd részesülni a különböző költségvetési támogatásokból” – magyarázta az RMDSZ politikai alelnöke.

Amint arról beszámoltunk, Marius Paşcan marosvásárhelyi szenátor múlt héten még azt állította, hogy a sporminiszter levélben értesítette őt arról, hogy a decentralizációs törvény értelmében a városé lesz a műjégpálya.

Így néz ki a félkész műjégpálya (Fotó: zi-de-zi.ro)

A marosvásárhelyi fedett műjégpálya terve 2005-ben született meg – akkor Markó Béla miniszterelnök-helyettesi minőségében, Borbély László pedig regionális fejlesztési miniszterként jelent meg a régi Liget fái alatt, és adták át a felújított fedetlen korcsolyapályát. A munkálatok mintegy 250 ezer euróba kerültek, Borbély László legnagyobb büszkesége pedig az volt, hogy az új pálya azon kevesek közé tartozik az országban, amelyek nem károsítják a környezetet. A régi, ammóniával üzemelt hűtési rendszert ugyanis az etilén-glykolos rendszer váltotta fel, amit a csíkszeredai Benzot-Har S.A. helyezett üzembe, a korlátot pedig egyenesen Finnországból rendelték, hogy biztos legyen a minőség.

A politikusok akkor kezdték rebesgetni azt, hogy a pályát be kell fedni, ami körülbelül két évet tartana és 60 milliárd lejbe (2005-ben 1,5 millió euró) kerülne. Az akkori tervek szerint az 1800 férőhelyes építményben az 1800 négyzetméter felületű jégpálya mellett 6-8 öltöző, orvosi rendelő, doppingellenőrző helyiség, szauna, zuhanyozók, konditerem és adminisztratív helyiségek kaptak volna helyet.

A munkálatok, amelyek az ország legmodernebb fedett műjégpályájává varázsolták volna a vásárhelyi korcsolyázót végül 2008 júniusában kezdődtek el és az akkori tervek szerint 11 hónapon belül, 2009 áprilisában kellett volna befejeződjenek. Mindenki megdöbbenésére a munkát azzal kezdték, hogy a 2005-ben beszerelt hűtési rendszert leszerelték, azzal az indokkal, hogy egy sokkal jobbal cserélik le. Az akkori nyilatkozatok szerint egy olyan rendszert szerelnek fel, ami lehetőséget nyújt arra, hogy legtöbb 48 óra alatt a jégpályából kosárlabda- vagy kézilabdapálya legyen.

A teljes munkálatot a S.C. KESZ S.R.L-re bízták, arra a cégre, amely a híres KESZ GROUP tagja, és több referenciával is rendelkezik. A magyarországi cég a falakat az Izoreppel „építtette fel”, egymillió euróért, a vízszerelésen és szellőzőberendezéseken pedig az Ecoterm Ardeal szakemberei dolgoztak, nem tudni mennyiért.

A tizenegy hónapos határidőt azonban nem sikerült tartani, 2009 decemberében pedig leálltak a munkálatok. A minisztérium honlapjáról származó információk szerint 2009-ig 7,5 millió eurót utaltak ki a marosvásárhelyi műjégpálya építésére: 2,5 millió eurót a tartalékalapból (ezt egy 2004-es kormányhatározat tette lehetővé), 4 millió eurót a fejlesztési minisztérium kasszájából (2008-ban), 1 millió eurót pedig az Ifjúsági és Sportminisztérium büdzséjéből. A munkálatok leállásakor, minisztériumi forrásokból származó információk szerint 3 millió eurós költségvetéskiegészítéssel lehet befejezni a beruházást.

Így fest ma a Május 1 strand (Fotó: zi-de-zi.ro)

Borbély László tájékoztatása szerint a decentralizáció jegyében Marosvásárhely városának átadják a Május 1 strandot és a Víkendtelepen egy sportlétesítményt, amelyet a város vezetősége már régóta korszerűsíteni szeretne.

„Sok decentralizált terület kapcsán figyelembe vették a szövetség képviselőinek véleményét, és sok mindenben egyet is értettek velünk. Maros megye számára is fontos a decentralizációs törvény, hiszen általa hatékonyabban tudjuk az RMDSZ álláspontját érvényesíteni” – nyilatkozta Borbély László, hozzátéve, lévén, hogy a szövetség programjában több mint húsz éve szerepel a decentralizáció megvalósításnak szükségszerűsége, van tapasztalatuk és elképzelésük a törvény kivitelezése kapcsán. „A megye számára sok fontos módosító javaslatot sikerült a törvénybe bevinnünk, köztük például azt is, hogy a Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság végre hivatalosan is a Megyei Tanács fennhatósága alá került, és még ami a régió számára fontos az, hogy a minisztérium hatásköréből a két szovátai tábor is a Megyei Tanács hatáskörébe kerül” – fogalmazott Borbély.

Borbély László tájékoztatása szerint a decentralizáció kormányzati felelősségvállalással elfogadott törvénytervezetében az RMDSZ által benyújtott 85 módosító javaslatból 41-et fogadott el a kormány.