Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2011. október 7. | Farkas István

Mustármag a Vártemplomban


Mustármag címmel Wass Albert írásaiból összeállított egyéni műsort mutat be október 9-én este hét órától a Vártemplomban Kulcsár-Székely Attila, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának színésze.
 

„A Csurulya Csongor által rendezett produkció elsődleges célja, hogy a szórványban élő magyarsághoz is eljuttasson egy-egy előadást, valamint olyan magyarlakta településekre, ahol egy nagyszínpadi produkciót technikai okokból nem lehet bemutatni” – a helyszín pedig minden esetben az adott település katolikus vagy református temploma. „Az előadás zárómondatai közé tartozik a jézusi mondat, ››ha csak egy mustármagnyi hitetek is lenne... ‹‹ és nagyon összhangba van a templommal, mint helyszínnel és az előadás vallásos jellegével” – magyarázta a vasarhely.ro-nak a színművész. Elmondása szerint Csurulya úgy építette fel az előadást, hogy minimális díszletre legyen szükségük.

A Mustármag bemutatójára a Fehér megyei Tűrben került sor a 2010/2011-es évadban, majd egy magyarországi turné után Kulcsár-Székely Attila Szlovéniában a ljubljanai magyar nagykövetségen is előadta produkcióját. „A tűri ősbemutatón, fantasztikus élmény volt, amikor az előadás közepétől láttam, ahogy az öreg nénik és bácsik sírva hallgatják, amit mondok, vagy ahogyan odajöttek hozzám előadás után azzal, hogy nekik még ilyen élményben nem volt részük, ők nem gondolták már, hogy Tűrben valaha még ilyen magyar nyelvet, beszédet fognak hallani. Ugyanilyen nagy élményben volt részem Máján, de említhetném az Udvarhelyi előadást, amit direkt június 4-re időzítettük a Trianon emléknapra, ahol perceken keresztül tapsolt felállva a közönség” – mesélt érdeklődésünkre a közönség reakcióiról a színművész.

„Amikor egyik barátom megtudta, hogy egy Wass Albert előadáson gondolkodom, azt mondta, hogy nem hiszi el, hogy én ezzel a búsongó, búba forduló, nacionalista, román gyűlölő szerzővel dolgozok” – idézte fel az előadás születésének körülményeit Kulcsár-Székely Attila. Hangsúlyozta: az előadásban nyoma sincs a többség által ismert Wass Albertnek, a megbocsátáson, az együttélésen, a pozitív jövőképen van a hangsúly. „A csodát nem várni kell, hanem a csodát meg kell cselekedni” – foglalta össze a vasarhely.ro-nak a Mustármag mondanivalóját Kulcsár-Székely Attila.

(Fotók: Kulcsár-Székely Attila személyes archívuma)