Kedd, 2020. január 28.
KÁROLY, KAROLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2011. november 1. | Farkas István

Nem lesz MPP-s kihívója Vass Leventének?


„Én még nem értesültem az MPP döntéséről. Előre is köszönöm a bizalmat, de továbbra is fenntartom, hogy függetlenként szeretnék indulni a jövő évi polgármesteri választásokon” – jelentette ki a vasarhely.ro megkeresésére Smaranda Enache. A Pro Europa Liga társelnöke a Magyar Polgári Párt képviselőinek arra a kijelentésére reagált, hogy a politikai alakulat nemrégiben úgy döntött Benedek Imre és Smaranda Enache közül választja ki marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét. Az MPP tavasszal még Bölöni László labdarúgóedző jelölése mellett foglalt állást – az időközben Görögországba szerződött tréner viszont válaszra sem méltatta az alakulatot. Korábban szóba került Bíró Zsolt, a Székely Nemzeti Tanács marosszéki elnökének a neve is, de a rádiós újságíró kijelentette: csak abban az esetben érdekli a jelölés, ha mindhárom magyar párt támogatja. A nagy „összeborulás” azonban, amint arról beszámoltunk, még nem történt meg. Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Vass Leventét, az Egészségügyi Minisztérium tanácsosát ültetné a polgármesteri székbe. (Természetesen Vass is kijelentette, hogy csak akkor vállalja a megméretkezést, ha mindhárom magyar párt, azaz Szász Jenő alakulata is támogatja.)

Smaranda Enache: nem öltök pártszíneket

„Továbbra is érvényes az a kijelentésem, amit akkor fogalmaztam meg, amikor bejelentettem indulási szándékomat. Független vagyok. Ha jövő őszig lesznek olyan pártok, amelyek jónak látják támogatni engem, örömmel elfogadom a felajánlásukat. De hangsúlyozom, nem indulok pártszínekben” – fogalmazott a vasarhely.ro-nak Smaranda Enache.

Hangsúlyozta: jelen állás szerint az indulók között ő Dorin Florea legesélyesebb kihívója. „Ahhoz, hogy pluralista Marosvásárhelyt tudjunk létrehozni, pártokon felüli összefogásra van szükség” – fogalmazott a Pro Europa Liga társelnöke, akinek elsődleges céljai között szerepel a román és magyar közösség egymás iránti bizalmának javítása.

„Sokan támogatják a változást, de folyamatosan azt tapasztalom, hogy az emberek szkeptikusak a pártokkal szemben” – szögezte le Smaranda Enache. Mint mondta, teljesen ki van ábrándulva a marosvásárhelyi önkormányzatból. „A város eladósodott, a polgármester és köre teljesen kisajátította a forrásokat, a civil szférát kiszorította a döntéshozás színteréről” – sorolta a negatívumokat.

Vass Levente Smaranda visszalépésében reménykedik

Vass Levente, az RMDSZ és az Erélyi Nemzeti Tanács közös polgármesterjelöltje nem tudott az MPP-s határozatról. Érdeklődésünkre elmondta: úgy véli, ha adunk egy kis gondolkodási időt Szász Jenőéknek, belátják, hogy „az egyetlen esély a választások megnyerésére, felzárkózni az RMDSZ és EMNT által támogatott jelölt mögé”. Felvetésünkre, hogy hogyan látja az augusztusi közvélemény-kutatás eredményei alapján jó eséllyel induló Smaranda Enache helyét az őszi választásokon, Vass Levente nem kívánt „esélylatolgatásba bocsátkozni”. „Bízok Enache asszony bölcsességében, abban, hogy belátja: a magyaroknak közös magyar jelöltre van szükségük, és vissza fog lépni” – adott hangot optimizmusának Vass. Kérdésünkre, hogy hogyan kommentálja Smaranda Enache azon kijelentését, hogy „a választók kiábrándultak a pártokból”, az RMDSZ és az EMNT közös polgármesterjelöltje kijelentette: „a magyar emberek tudják, hogy nem maradhatnak politikai képviselet nélkül”.


Vass Levente ugyanakkor hangsúlyozta, nem politikusként definiálja magát, hisz csak nemrégiben evezett a civil szférából politikai vizekre, de úgy gondolja, megvan az a távolságtartása és ugyanakkor rálátása a dolgokra, ami elengedhetetlen a városvezetéshez. „Engem még nem fertőzött meg a politika, de ennek ellenére látom, hogy hogyan működik” – mondta Vass, aki szerint a jó programjának és a „hiteles akciótervének” köszönhetően le tudja győzni Dorin Floreát.