Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. június 19. | Szerk.

Nem vonja vissza a kétnyelvű oklevelekre vonatkozó rendeletét a főtafelügyelő


Nem hajlandó visszavonni Ștefan Someșan megyei főtanfelügyelő azt a rendeletet, amely az RMDSZ Maros megyei szervezete által készített kétnyelvű, szimbólum értékű érdemoklevelek kiosztását tiltja.  

Az RMDSZ Maros Megyei Tanfelügyelőséghez iktatott beadványára – melyben a szervezet e rendelet visszavonását kérte – adott válaszában a főtanfelügyelő úr elismeri, hogy a kétnyelvű oklevelek kiadása nem ütközik egyetlen törvényes előírásba sem, mindezek ellenére azonban nem hajlandó visszavonni a rendeletet. A tanfelügyelőségtől kapott válaszra reagálva az RMDSZ, Maros megyei szervezete továbbra is kéri a szóban forgó rendelet visszavonását.

Amint arról már korábban beszámoltunk az RMDSZ Maros megyei szervezete beadvánnyal fordult a Maros Megyei Tanfelügyelőséghez kérve a főtanfelügyelőtől, a június 13-án kiadott 3700 számú rendeletének visszavonását. Az RMDSZ, Maros megyei szervezete szerint a kétnyelvű érdemoklevelek használatát betiltó tanfelügyelői határozat nem felel meg a törvényes előírásoknak, hiszen a tanulmányi okmányok kibocsájtását szabályozó 5565/2011 számú miniszteri rendelet nem vonatkozik az érdemoklevelek kiadására valamint a 282/ 2007-es törvény által ratifikált Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai Chartája is lehetővé teszi a magyar nyelv használatát.

AZ RMDSZ Maros megyei szervezete kétnyelvű, szimbólum értékű érdemokleveleket készíttetett a marosvásárhelyi iskolásoknak, amit Marius Pașcan szenátor nyomására Ștefan Someșan megyei főtanfelügyelő visszavont. A Demokrata Liberális Párt honatyája azzal érvelt, hogy a RMDSZ által kibocsátott oklevelek nem felelnek meg az előírásoknak, ugyanis nincs rajtuk Románia címere és zászlaja. Emellett Pașcan azt állítja, hogy okleveleket csak a tanfelügyelőség, illetve a minisztérium adhat ki. Ennek ellenére az egyes intézmények saját költségen nyomtatják, illetve tervezik meg az okleveleket, amelyek még egy városon belül sem egységesek.