Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2014. november 9. | F. I.

Nem született új csillag az EMNP-ben


Elnapolta az elnökválasztást az EMNP. A Marosvásárhelyen tartott elnökségi ülésen elfogadták ugyan Toró T. Tibor lemondását, de megállapították, hogy kollektív felelősségről van szó, ezért mindent újraszerveznek. A Népárt Országos Elnöksége úgy döntött, a hónap végére összehívja a Néppárt Országos Választmányát, amelyen kezdeményezni fogja a szervezet megújítását és elrendeli az általános tisztújítást, 2015. február 28-ra pedig összehívja a rendkívüli országos tisztújító küldöttgyűlést.

„Meggyőződésünk, hogy az út, amin járunk, helyes. A következő hónapok alatt újraszerveződő és megerősödő csapattal készülünk a 2016-os helyhatósági választásokra” – hangsúlyozta a országos elnökség döntését ismertető Zakariás Zoltán, az EMNP választmányi elnöke.

(Fotó: neppart.eu)

Toró T. Tibor a vasarhely.ro-nak cáfolta azt, hogy a pártnak fejtörést okozna az utánpótlás. 

„Van miből építkeznünk, de ezt alulról kell elkezdenünk. Egyértelműen fiatalítani fogunk és fiatalítani tudunk” – szögezte le az EMNP elnöke.

Toró T. Tibor pártelnök egyébként hétfőn, az államfőválasztások első fordulójának az eredményeit értékelő kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az elnökség ülésén lemond tisztségéből. Úgy vélekedett, a várakozásaikhoz képest értek el rossz eredményt, melyet azonban nem tekintenek kudarcnak. A sajtónak azt nyilatkozta, természetes dolog, hogy a választások után, amennyiben az eredmény nem tükrözi az elvárásokat, a felelősség őt terheli. „Úgy gondolom, helyet kell csinálni azoknak, akik ennél jobban tudják tenni a dolgukat” – fogalmazott Toró T. Tibor.

A pártelnököt Szilágyi Zsolt, az EMNP államfőjelöltje is követte. Szilágyi Zsolt a voksok 0,56 %-át szerezte meg, ami azt jelenti, hogy 52806-on ütötték nevére a pecsétet. Vele szemben Kelemen Hunor 327918 szavazatot szerzett, ami a voksok 3,50 százalékát teszi ki.

Szilágyi a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón ismertette az EMNP álláspontját az elnökválasztások második fordulójára vonatkozóan. „Amint a kampányban is elmondtuk, nem támogatunk olyan jelöltet, aki magyar- és kisebbségellenes, és a történelmi régiók ellen politizál. Az első forduló eredmény-térképe is kirajzolta, hogy Romániában az erdélyi értékek megerősítésére van szükség. A második forduló tétje: a korrupció útján tovább balkanizálódik, vagy az erdélyi értékek mentén fog megújulni az ország. A Néppárt Klaus Iohannist támogatja a jövő vasárnapi választáson” – jelentette ki Szilágyi.