Kedd, 2019. október 22.
ELŐD napja
Menü

Köztér

Szombat, 2014. december 13. | Szerk.

Nem volt meglepidöntés az SZKT-n


A testület elfogadta a Szövetség Állandó Tanács november 27-i javaslatát, amely a felszólalók többsége szerint egyértelmű és indokolt. Ellenvéleményt csupán Frunda György miniszterelnöki tanácsos fogalmazott meg. De a kormányon maradás mellett volt Kerekes Károly marosvásárhelyi képviselő is.

Politikai beszámolójában Kelemen Hunor szövetségi elnök kettőt említett azon hibák közül, amelyeket egy politikus, egy politikai vezető elkövethet. „Az egyik az, ha soha nem figyel oda a közössége hangjára, a választók véleményére, a polgárok üzenetére, mert azt hiszi, hogy ő mindent tud. A másik hasonló hiba, ha nem képes döntéseket hozni, mert mindig csak azt mérlegeli, hogy mit mondanak a polgárok, hogyan csinálja úgy, hogy mindenkinek tetsző döntést hozzon. Az igazi kérdés az, hogy felismerjük-e azokat a helyzeteket, amikor az egyik, vagy a másik szempontnak kell nagyobb mértékben érvényesülnie. A romániai elnökválasztások eredményeit elemezve, a választóink üzenetét meghallgatva és bízom benne, helyesen megértve, döntöttünk úgy, hogy ma a választóink akaratához legközelebb eső döntés a kormányból való kilépés”.

Borbély László, a szövetség politikai alelnöke kijelentette egyértelmű jelzést kaptak választóiktól a kormányból való kilépésre. Ezért meg kell hozni ezt a lépést és a szervezetépítésre kell fektetni a hangsúlyt. „Tudtuk már 2012-ben, hogy fel kell készülnünk 2016-ra. Nézzük meg most, hogy mi történt az elmúlt két évben, és hogy mit kell változtatnunk a következő kettőben. De nincs új és régi RMDSZ, itt egy RMDSZ van, amiben olyan emberek dolgoznak, akik 25 éve az életüket azzal töltik, hogy a közösségi ügy érdekében önkormányzatokban, megyei szinten vagy Bukarestben tevékenykednek. Legyünk büszkék erre a 25 évre!” – hangsúlyozta az RMDSZ vezető politikusa.

Tánczos Barna szenátor szerint a legjobb közvélemény-kutatás a választás volt, amely során jó eredménnyel, jó kampánnyal az RMDSZ arculatát meg tudták erősíteni. ,,Egyértelmű, hogy Kelemen Hunor a leghitelesebb képviselője a romániai magyaroknak, és ő az, aki vállalja azt a felelősséget is, ami ezzel a bizalommal jár. Lezárult 25 év, új elvárásokra, új megoldásokat kell találnunk. Ennek első lépése a kormányból való kilépés” – szögezte le Tánczos.

A Tulipán frakció részéről Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke szólalt fel, aki elmondta: „abból kell kiindulni, ami stabil, és ehhez a legjobb fogózkodó ebben a pillanatban az Európai Néppárt.” Véleménye szerint a politikai irányvonal meghatározásánál is ez kell legyen a kiindulási alapja a Szövetségnek, amelynek ellenzéki szerepét is a konstruktivitás kell jellemezze.

 ,,Új tartalmakat kell megfogalmazni azok felé, akik most először mozdultak meg november 16-án, de nem szabad elfelejtenünk azokat sem, akik huszonöt éve mellettünk állnak rendületlenül. A legtöbb energiát legfontosabb értékünk újrateremtésére kell felhasználni, ez a legfontosabb érték pedig a Szövetség egysége. A Bánság, a Partium, Közép-Erdély, a szórvány és a Székelyföld nem külön-külön, egymás kárára tud az új elvárásoknak megfelelni, hanem csak együtt, új egységben, erős szövetségben tudjuk megadni azt a választ, amit közösségünk elvár tőlünk. Szándékosan nem azt mondtam, hogy közösségeink, hanem azt, hogy közösségünk” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke felszólalásában.

Hegedüs Csilla kulturális miniszter bejelentette, Kelemen Hunor tíz hónapos miniszterségi munkájának köszönhetően elérték azt, hogy a magyar vonatkozású műemlékeken ezentúl magyarul is ki lesz írva az információ. ,,Újra kell ébreszteni azt a bizalmat, amelyet az erdélyi magyarok választásról, választásra nekünk megszavaztak, vissza kell térni a közösségekhez, meg kell hallgatnunk őket, és azért kell erre felépíteni a következő lépéseinket, hogy 2016-ban is erős képviseletünk legyen” – hangsúlyozta a miniszter, majd Markó Attila bírósági ügyét említve elmondta: ,,egy emberként kell  kiállnunk mellette, kell segítenünk neki abban, hogy ezt a nehéz terhet el tudja viselni, hiszen ez nem csak az ő terhe, hanem az egész magyar közösségé.”

,,Az ország új elnöke számomra egy német ember. Azt mondta róla korábban egy gazdasági szakember, hogy nem fog hegyeket mozgatni, de őrizni fogja azokat. Amikor az RMDSZ kormányra lépett mi magunk is tudtuk, hogy nem fogunk hegyeket mozgatni, de minden eszközzel azon leszünk, hogy őrizzük azokat” – fejtette ki felszólalásában Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki az Európai Néppárt e heti brüsszeli döntésére is emlékeztetett, miszerint jövő évben az Európai Parlament legnagyobb frakciója szakmai meghallgatást szervez az őshonos kisebbségek témájában. A képviselő értékelése szerint ez az erdélyi magyar közösség ügyét is előre viheti.

 Az SZKT eldöntötte, hogy 2015. április 17-18-án, Kolozsváron tartja a tisztújító kongresszusát. Végül tiltakozó határozatot fogadott el a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról hozott bírósági ítélet miatt.

(Fotók: rmdsz.ro/Banga Előd-Ernő)