Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2014. július 3. | Szerk.

Nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki


Nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki Marosvásárhely több utcájában a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen civil érdekérvényesítő csoport tagjai. A vasarhely.ro-hoz eljuttatott közlemény szerint a kétnyelvű utcanévtáblák a város következő utcáiban jelentek meg: Bőség utca, Darabont utca, Dévai utca, Diófa utca, Fenyő utca, Hóvirág utca, Ifjúság utca, Kaptató utca, Levendula utca, Margaréta utca, Munkás utca, Negoiu utca, Szabadság utca, Varga Katalin utca, Vársétány, Vihar utca. Az utcanevek magyar változatának megjelenítéséhez a Marosvásárhelyi Tanács 2007/371-es határozatában elfogadott hivatalos névjegyzéket használták.

A kétnyelvű utcanévtáblákat magánházak falára szerelték fel, a tulajdonosok beleegyezésével. Hangsúlyozzák azonban, hogy „ezek az utcanévtáblák nem hivatalos táblák, a hivatalos, adófizetők pénzén kivitelezett utcanévtáblákat a marosvásárhelyi Polgármester Hivatalnak kell elkészíttetni és kihelyezni”.

Mint írják, a csoport által kivitelezett utcanévtáblák nem azért készültek, hogy a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat pótolják, „az ügy rendezése egyrészt polgármesteri hivatalok feladata, másrészt az RMDSZ kötelezettsége, amely a magyar közösség egyedüli politikai érdekvédelmi szervezete, és melynek tagjai közül kerültek ki, egyrészt a város magyarajkú alpolgármestere, továbbá minden egyes magyar nemzetiségű városi tanácsos, akik a helyi testület legnagyobb frakcióját alkotják”.

„A  nem hivalatos kétnyelvű utcanévtáblákkal azt kívánjuk üzenni városunk románajkú polgármesterének -aki az állította, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák törvénytelenek és látványuk hatására a városba látogató turisták eltévednének – hogy a kétnyelvű utcanévtáblák nem törvénytelenek, nem sértőek senki irányába, nem megtévesztőek és látványuk hatására biztosan nem fog egyetlen egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen” – áll a közleményben. Ugyanakkor arra is kitér, hogy kétnyelvű utcanévtáblákat Románia több településén is találunk, kihelyezésüket minden az adott település választott előljárói, a tanácsosok és polgármesterek hagyták jóvá, következésképpen nem törvénytelenek.

A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport nem hivatalos kétnyelvű utcanévtábláinak kihelyezésének másik célja, hogy pótolja azokat a hivatalos és törvényes kétnyelvű utcanévtáblákat, „amelyek megjelenését városunk magyar ajkú RMDSZ-es alpolgármestere nemrég bejelentett”. „Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Peti András alpolgármester többször is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy megjelennek a kétnyelvű utcanévtáblák, azok kihelyezésének kezdetét az elmúlt hétre ígérte. Sajnos az alpolgármester is becsapta a város magyar ajkú közösségét, mert az általa beharangozott és megígért kétnyelvű utcanévtáblák nem jelentek meg Marosvásárhely utcáin” – olvasható a közleményben, amely leszögezi: a kifüggesztett kétnyelvű táblák nem hivatottak a hivatalos utcanévtáblákat pótolni, ezek csupán egy figyelemfelkeltő akció kellékei.

A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport akciója folyamatos, amennyiben más magánház tulajdonos is szeretne nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat, a csoport Facebook-oldalán igényelheti.