Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. október 10. | Hírösszefoglaló

Nobel-díj a kormányzati költekezés tanulmányozásáért


 

Thomas Sargent és Christopher A. Sims amerikai közgazdásznak ítélték oda hétfőn a 2011. évi közgazdasági Nobel-díjat Stockholmban. A svéd jegybank, a Riksbank által odaítélt Alfred Nobel közgazdasági emlékdíjat „az ok és okozat a makrogazdaságban” területén végzett empirikus kutatásaikért ítélte a professzoroknak a döntőbizottság. Thomas Sargent a New York University professzora, olyan makroökonometriai eljárást dolgozott ki, amellyel a gazdaságpolitika állandó változásainak hatásait lehet elemezni.

Thomas Sargent

Ezt az eljárást a makrogazdasági viszonyokra lehet alkalmazni, amikor a háztartások vagy vállalatok a gazdasági fejleményekkel párhuzamosan változtatnak várakozásaikon. Christopher Sims, aki a Princeton Egyetemen tanít, vektor autoregressziós módszert talált fel, amellyel a gazdaságpolitika és más tényezők ideiglenes hatásait lehet elemezni. Sims és más kutatók ezzel az eljárással elemezték például egy jegybanki kamatemelés hatásait. Az ítélőbizottság kiemelte, hogy a két díjazott által az 1970-es, 1980-as években publikált meghatározó fontosságú írások olyan eljárásokat vezettek be, amelyek mára nélkülözhetetlen eszközzé váltak a makrogazdasági elemzésben.

Christopher A. Sims 

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából a svéd központi bank alapította, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A díjat most negyvenharmadik alkalommal osztották ki, a kitüntettek száma 69, közülük 22-en kapták egyedül, 16 alkalommal ketten, 5 alkalommal hárman megosztva – írta az MTI. Az eddigi legfiatalabb díjazott az amerikai Kenneth J. Arrow, akinek 51, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwitz, akinek 90 évesen ítélték oda a kitüntetést – Hurwitz az összes Nobel-díjas között is korrekorder. Az eddigi egyetlen női kitüntetett az amerikai Elinor Ostrom, aki 2009-ben vehette át a díjat. Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.