Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2012. szeptember 2. | Nagy J. Attila

Novák Ede Románia első paralimpiai bajnoka


Novák Eduárd Károly, vagy ahogy a sportberkekben ismerik, Ede, lett minden idők első romániai paralimpiai bajnoka, azáltal, hogy a szombat délután megrendezett C4-s kategóriájú (amputált végtagú sportolóknak kiírt) egyéni kerékpáros üldözőverseny döntőjében legyőzte a nagy rivális cseh Jiri Jezeket.

A 36 éves csíkszeredai sportoló az elődöntőben világrekordot ment, így egyértelműen ő volt a versenyszám nagy favoritja. A döntőben több mint másfél másodperccel elmaradt délelőtti teljesítményétől, de így is győzni tudott. Ezáltal Ede megjavította négy évvel ezelőtti teljesítményét, akkor Jezek volt a győztes, a mi kerekesünknek pedig az ezüst jutott.

Novák Ede szinte egész életét a sportpályán töltötte, gyerek és ifjúsági korában az ország egyik legtehetségesebb és kategóriájában legjobb gyorskorcsolyázójaként tartották számon. Egy 1996-ban bekövetkezett autóbaleset nyomán jobb lábfejét elveszítette, ezáltal kényszeredetten búcsút mondva a gyorskorcsolyázó pályafutásának. Balesete után, immár protézis viselve, fordult a kerékpározás felé, ezt választva második sportágának. Azóta háromszoros világbajnok lett a parasportolók között, olimpiai második és 2012 szeptember elseje óta olimpiai bajnok is.

Mindezt egy olyan ország színeiben produkálva, ahol a parasportok létezése is kuriózumnak számít, létük egyedül a sportolók elszántságának és néhány barát támogatásának köszönhető. Az emberek nagy többségének szemében ők a „hándikápátok”, akiknek társadalmi integrációjára még fikarcnyi szándék sem létezik sokszor. Többek között ez a közömbösség az egyik oka annak, hogy Románia csapata Londonban csupán 5 fővel képviselteti magát, míg például Rwanda 14-el, Argentína 59-el, Magyarország pedig 33-al.

Novák Ede aranyérme Romániát is megjeleníti a paralimpiai bajnokok listáján. Egy olyan listán ahol számos olyan ország előzi meg Romániát, mely a „normális” sportolók olimpiai listáján messze mögötte van. Így például Algéria 15 aranyéremmel büszkélkedhet mindeddig, Hong Kong 32, Kenya 13, Kuwait 9, Niger 15 elsőséget szerzett, de akad már szudáni vagy szaúd-arábiai paralimpiai bajnok is, csupán román egy sem mind a mai napig. Mindezek a számok mindennél jobban jelzik azt, hogy mennyire gyerekcipőben, de az is lehet, hogy csak bébizokniban, jár még a parasportélet hazánkban.

Novák Ede paralimpiai bajnoki címe egy esély arra, hogy ezek a sportolók reflektorfénybe kerülhessenek, hisz az ő teljesítményük semmiben sem különbözik a „normális” sportolók teljesítményétől, ugyanúgy készülnek, ugyanúgy edzenek mint a többiek. És Carmen Tocală, az országos Ifjúsági- és Sporthatóság elnök asszonyának múlt héten, Marosvásárhelyen tett kijelentése szerint a díjazásuk sem fog semmiben sem különbözni a többi olimpikonétól.

De ez csak egy aprócska fény a sötét éjszakában, a fogyatékkal élő emberek megbecsüléséhez ennél sokkal több kell. Elsősorban egy sürgős mentalitásváltás kollektív szinten..........de ez már több mint sport.
Novák Ede még két próbában indul a londoni paralimpiai játékokon, szerdán az egyéni időfutamon, csütörtökön pedig az  országúti versenyen próbálja ki magát.