Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. január 27. | Szerk.

Nyáron elkezdik a Bolyai líceum épületének felújítását


A Református Egyház a nyár folyamán elkezdi a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium épületének felújítását. Erről Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület Püspökségének gazdasági tanácsosa beszélt a Népújságnak.

Mivel egy A kategóriás műemlék épületről van szó, így a beavatkozásokhoz műemlékvédelmi dokumentáció és számos engedély szükséges, amelyet még nem kapott kézbe az épület tulajdonosa.
A már több éve várt javításokra már a megfelelő pénzkeret is megvan, remélhetőleg a bürokratikus folyamatok nem fogják gátolni a mielőbbi kivitelezést.
 
Az épület évről évre egyre romosabb állapotba került: a tetőzet meg van gyengülve, helyenként beázik, az épület alapja salétromos, a díszterem tetőzete meg van repedve, a homlokzatról pedig mállik a vakolat. Ezen kívül a fűtésrendszer korszerűsítése az egyik legfontosabb teendő a két líceumnak otthont adó ingatlanban, jelenleg több mint 30 éves csempekályhákkal fűtenek.
 
„Jelenleg ott tartunk, hogy szerettük volna kérni ezt az engedélyt a teljes tető-, csatornarendszer-, illetve homlokzatjavításra. Ugyanis ez a sürgős, ez jelent potenciális veszélyforrást. De a folyamat már másfél hónapja zajlik, holott a törvény azt mondja, hogy gyors beavatkozás esetén akár 3-6 nap alatt is ki lehet adni ezt az engedélyt egy megfelelő hatástanulmány, dokumentáció alapján. Ezek megvannak, benyújtottuk, de a vásárhelyi hivatalnál, ahová műemlékvédelmi kérdésekben fordulni kell, azt mondták, nem elegendő, teljes felújítási terv szükséges” – magyarázta a jelenleg felmerülő bürokratikus problémákat a Népújságnak Ballai Zoltán.
 
Hozzátette: az egyház hiába vár bármilyen uniós forrásokra, vagy Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal partnerségére, ugyanis az idő sürget, így önerőből kezdik el a munkálatokat – remélhetőleg már a nyár folyamán. Az épület felújítása 7-8 millió euróba kerül.
 
A két oktatási intézménynek otthont adó ingatlan renoválása a Református Egyház és a polgármesteri hivatal közötti patthelyzet miatt csúszott: az önkormányzat nem fizette a bért, az egyház pedig pénzhiány miatt késleltette a felújítást. „A forrásokat megtaláltuk, ha nem is a nyolcmillió eurót, úgy néz ki, hogy ennek közel felét elő tudjuk teremteni forrásokból, pályázati lehetőségekből, valamint támogatók révén, csak engedjék, hogy tegyük a dolgunkat” – fogalmazta meg az egyház álláspontját a gazdasági tanácsadó. 
 
A polgármesteri hivatalnak hatalmas elmaradása van ami a bért illeti. „A polgármesteri hivatal tavaly óta fizeti a bért, viszont azt megelőzően öt évig nem fizetett, így nincs napirenden, nagy elmaradások vannak. Nem szeretnék most összeget említeni, de abba a helyzetbe hoztak, hogy büntetőkamatot számláztunk ki, és ha azt kifizetnék, már abból meg lehetne oldani a gyors beavatkozásokat, ki lehetne cserélni a tetőzetet, de talán még az ablakokat is. Nincsen felújítva a bérleti szerződés, van egy régi szerződés, és azzal, hogy mi számlázunk és a hivatal elfogadja, úgymond éltetjük a szerződést. Minden alkalommal elmondtuk, az iskola sorsa közügy, a vásárhelyiek javát szolgálja, és a célunk az, hogy ebben az épületben az elkövetkező száz évben is iskola legyen” – mondta az egyház gazdasági tanácsadója.