Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. augusztus 10. | Szerk.

Olimpianagyhatalom Magyarország


A modernkori olimpiai játékok történelmében eddig csak hét ország – Amerikai Egyesült Államok, Szovjetunió, Nagy Britannia, Franciaország, Olaszország, Kína és Németország – szerzett összesítésben több érmet, mint Magyarország – áradozik a magyarok teljesítményéről a román sajtó. A sportújságírók szerint ha arányaiban nézzük Magyarország népességét és a szerzett érmek számát, egyértelműen az élvonalba tartozik. Romániának például bár kétszer annyi lakosa van, mint Magyarországnak, csak négy érmet szereztek a londoni olimpián részt vevő sportolói, amelyek közül csak kettő arany. Kínának a lakosság arányaihoz képest 1928 érmet kellene szereznie Londonban, ha tartani szeretné a versenyt Magyarországgal.

Annak ellenére, hogy 1920-ban és 1984-ben Magyarország nem vehetett rész az olimpiai játékokon, a magyar sportolók 465 éremmel büszkélkedhetnek. Magyarország ezzel a teljesítménnyel a kilencedik helyet birtokolja az olimpiák összesített éremtáblázatán, s ezzel a legsikeresebb olyan nemzetnek számít, amely még nem rendezhetett nyári ötkarikás játékokat. Londonban az összesített táblázat előkelő nyolcadik helyén áll Magyarország, 15 éremmel, amelyek közül kilenc a legfényesebbek közül való.

 

 

Öt érmet a kajakválogatott szállított: a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású férfi kajaknégyes meglepetésre ezüstérmes lett 1000 méteren, Kozák Danuta hatalmas versenyzéssel nyert 500-on, a címvédőként induló Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros hatalmas küzdelemben ezüstérmet szerzett K-2 500 méteren. A női négyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina szintén aranyat evezett, Kozák pedig egyéniben is megszerezte a legfényesebb érmet.

 

Jól teljesítettek az úszók is, Risztov Éva a 10 kilométeres hosszútávúszásban lett első, Gyurta Dániel pedig 200 méteres mellúszásban. Cseh Lászlónak azonban sajnos ismét csak a bronz jutott, aki kétszáz méter vegyesben szerzett érmet, miután Michael Phelps és Ryan Lochte gyorsabbnak bizonyult.

 

Szilágyi Áron vívásban, berki Krisztián lólengésben, Pars Krisztián pedig kalapácsvetésben szerzett aranyat. Ezüstérmet a kajakosok mellett Ungvári Miklós és Lőrincz Tamás szerzett, előbbi cselgáncsban, utóbbi pedig kötöttfogású birkózásban. Bronzérmet Cseh Lászlón kívül egy cselgáncsos, Csernoviczki Éva és egy kötöttfogású birkózó, Módos Péter szerzett. A nagy reményekkel induló férfi és női vízilabda-válogatott nem lett érmes, de a férfi kézilabdások még mindig bizonyíthatnak.  

 

(Forrás: realitatea.net)