Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. szeptember 27. | Szerk.

Önkormányzati támogatás nélkül marad a Maros KK is?


Annak ellenére, hogy a helyi tanács megszavazta, mégsem kaphat önkormányzati támogatást a Maros Kosárlabda Klub, ugyanis a törvény szerint nem jár támogatás annak a sportklub, amelyiknek tartozása van.
 
Marosvásárhelyi Helyi Tanácsa augusztusi soros ülésén 3,6 millió lejjel egészítette ki a Maros KK, a City’ Us és az Egyetemi Sportklub költségvetését, az év elején megszavazott 5,2 millió mellett. Az ASA azért nem kapta meg a neki szánt 1,2 millió lejt, mert a tanácsosok szerint a csődeljárásban levő sportklub nem tudná felhasználni a célra, csupán a behajtók zsebelnék el a támogatást. 
 
A Maros KK a városi költségvetés kiigazításakor 2,4 milliót kapott, a City’Us 750 ezret, míg az Egyetemi Sportklub röplabdacsapata 770 ezret. 
 
„Ezek a sportklubok – ahogy a Számvevőszék is megállapította – 2015-ben a kiutalt pénz egy részét illegális módon költötték el, vagyis másra mint ami a partnerségi szerződésben bele van foglalva, ezáltal 517 ezer lejes kárt okoztak a marosvásárhelyi költségvetésnek. Tény, hogy azon a napon, amikor az említett sportkluboknak pótfinanszírozást szavaztak meg, akkor több klubnak is kifizetetlen tartozása volt a városi költségvetés felé. A törvény viszont világosan fogalmaz: megtiltja minden olyan sportegyesületnek a finanszírozását, amelyeknek tartozásuk van az állam felé” – olvasható a Szabad Emberek Pártjának a sajtónak kiküldött közleményében. 
 
Claudiu Maior, a polgármester személyi tanácsadója egy rendkívüli tanácsülést kezdeményezett, ahol megszavaznák a sportbizottsági tagokat. Hozzátette: ezeknek a tagoknak kell eldönteniük, hogy mi lesz a Maros KK, az Egyetemi Sportklub és a City’us sorsa.  
 
„Példaként említeném meg, hogy jelen pillanatban a Maros KK igazgatótanácsának 9 tagja közül csak 4 van kijelölve. A további 5 tagot a helyi tanács részéről kellene kijelölni, viszont ez még nem történt meg. Júniusban minden igazgatótanács felbomlott, ugyanis a június 5-i választás során szinte minden tanácstag kicserélődött. A helyi tanács ugyan megszavazott pénzt az említett kluboknak, de nincsenek igazgatótanács-tagok, akik egy stratégiával, egy elképzeléssel jönnének az említett klubok jövőjét illetően. Mi tanácstagok kell mutassuk az irányt. Akár támogatom, akár nem ezeket a sportklubokat, de egyszer el kell mondanunk, hogy mit akarunk” – fakadt ki egy korábbi bejegyzésében Maior.  
 
Mindemellett az sem elhanyagolható tényező, hogy Dorin Florea polgármestert egyik korrupciós ügye kapcsán azért küldtek bíróság elé az ügyészek, mert megállapították, hogy Marosvásárhelyen illegális módon utaltak ki pénzt sportkluboknak. A DNA szerint a helyi költségvetésből 7,05 millió lejt utaltak ki, pedig nem lett volna szabad. 
 
A helyi tanács nem tanult az elkövetett hibából, ismét pénzt szavaztak meg, annak ellenére, hogy a törvény ezt tiltja. Viszont Andrei Mureșan, a városi jegyző szerint az augusztusban megszavazott támogatás nem lesz kiutalva a sportkluboknak, ugyanis a fent említett sportkluboknak tartozásaik vannak.