Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2014. július 26. | F. I.

Orbáni életigazság: bármi megtörténhet


Orbán Viktor szerint a világ átalakulásának idejében bármi megtörténhet – ez volt az egyik legfontosabb üzenete a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott beszédének, amit hagyományosan idén is taps és ováció szakított félbe. (De korántsem olyan gyakran, mint mondjuk öt évvel ezelőtt, és székely zászló is kevesebb volt. Utóbbi kifejezetten üdítő látványt nyújtott.)

Ennek a bármi megtörténhetnek az alátámasztására (igaz, a nagy tanulság csak az előadás végén hangzott el) értésére adta a nemzet fiainak, hogy az, ami mondjuk hat évvel ezelőtt még tabunak számított a prűd Nyugat előtt, arról ma már nyíltan beszélnek. Legyen szó a gazdasági élet visszásságairól, a bevándorlók által okozott problémáról vagy akár a keresztény értékek fontosságáról.

És persze az is megtörténhet, és meg is történt a jubileumi Tusványoson, hogy a nagytata korba lépett Tőkés László újdonsült feleségét, és a legfiatalabb, még nem egészen egy éves gyerekét köszöntse Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és tapsolja a nemzeti érzelemtől (és a napsütéstől) túlhevült székely atyafiakat.

Szóval bármi megtörténhet: a Magyarországgal szomszédos országban lelőnek egy utasszállító repülőgépet, az Amerikai Egyesült Államok elnökét hatáskörtúllépésért a szenátus által kezdeményezett per során elítéli a bíróság. A mindenkori magyar kormánynak hála százmilliárdokat kapnak vissza a csúnya bankok által megszívatott ártatlan emberek. Vagy ismét magyar világ lesz az egész Kárpát-medencében.

Orbán szerint egyébként (és ez volt a másik fontos tanulsága az idei tusványosi előadásának): a jóléti állam és társadalmi rendszer kimerítette tartalékait, ebben a pillanatban sikertelenségre ítélt rendszer, amin változtatni kell. Meglátása szerint a Nyugat másolása provincializmus, amin túl kell lépni, ellenkező esetben a mostani rendszer „megöl bennünket”.

Van olyan dolog, ami nemcsak megtörténhet, hanem meg is történik, bármilyen kurtán-furcsának is hat az Erdélyi Magyar Néppárt politikusainak és szimpatizánsainak. Orbán Viktor azt mondta, „óvatos” azt illetően, hogy az erdélyi szervezetek közötti diskurzusban állást foglaljon. Hangsúlyozta, az hogy egyik-másik oldal vitájában felvonuljon, a magyar nemzetnek és az itt élőknek sem érdeke. Igencsak érdekes kijelentést tett az autonómiatörekvésekről is. Azt mondta: ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, mindenképp számíthat Magyarország támogatására. És bármilyen hihetetlen: „Az így elveszített forrásokat azonban a magyar gazdaság jelenleg nem tudja pótolni. Az itteni politika fontos része kell legyen, hogy meg tudja szerezni az Erdélyt illető költségvetési forrásokat azon intézmények fenntartására, amelyek állampolgári jogon járnak.”

De nézzük, még mi minden történhet meg. Tőkés László, a (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselője szerint például az, hogy, Gábor Áron mára már híressé vált kijelentését parafrazálva, lészen autonómia. (Arra azonban már nem tért ki, hogy Gábor Áronnak sajnos olyan ágyúja lett, hogy nem hordott olyan embert a hátán Székelyföld, akinek volt mersze lőni is azzal az ágyúval. Tehát csak reménykedhetünk, hogy a Tőkés által belebegtetett autonómia nem olyan lesz, amiben majd az ágyú használatához hasonlóan vérrel kell fizetni.) És az a tény sem szabad mellékes legyen, hogy az autonómiakérdés a nyugati autonómiavitákban gyakran pénzügyi kérdés is. Tőkés, tőle nem remélt éleslátással belátta, az autonómia kérdésében áttörést kell elérni nemcsak a magyarok javára, hanem a kisebbségben élő román közösségek javára is. Azt is elismerte, az EU-ellenes Orbán Viktor balján, hogy Európa is szolidárissá kell váljon a nemzeti kisebbségek törekvéseivel, hisz magunktól nem leszünk képesek véghezvinni a kívánt változásokat

„Nekünk azonban nincs másik 25 esztendőnk a tehetetlen kivárásra” – mondta Tőkés, akinek nem tetszik az a kijelentés, hogy 25 év múlva már az autonóm Székelyföld lehet a gazdája a szabadegyetemnek. „Most van itt az ideje az autonómiának” – szólt az expüspök. És lőn taps. Ami erőt adott neki elmondani a mára már elcsépeltté vált, „nem engedünk a 48-ból, 56-ból és 89-ből” elmormolásához.

(Fotók: fidesz.hu)