Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2015. július 25. | F. I.

Orbán-koncert: Európa az európaiaké


Bevándorláspolitika, az Európai Unió jövője és a baloldal földbedöngölése. Erről szólt Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszéde. Bár a tavalyi, illibarilizmusos kijelentés történelmet írt, és sokan abban bíztak, hogy a nemzet miniszterelnöke idén még nagyobbat és még keményebbet fog mondani, nem így történt. Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor nem elég bátor, hanem inkább arról, hogy lassan már egyetlen kijelentésén sem tudunk meglepődni.

Vegyük szép sorjában:

1.  Európa az európaiaké

„Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, ugyanakkor meg akarjuk őrizni a magyar Magyarországot” – jelentette ki Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke ezzel az „újkori népvándorlással” szembeni magyar álláspontot fogalmazta meg. Hangsúlyozta: az észak-afrikai államok szétesésével Európa védvonala összeomlott, Észak-Afrika már nem tudja megvédeni Európát „az irdatlan embertömegektől”. Sarkozy volt francia államfővel korábbi kijelentését idézve figyelmeztette a székelyeket arra, hogy Afrikában rövid időn belül több száz millió embernek nem lesz hol laknia, nem lesz elegendő vize, élelme, és ezek az emberek – követve a maiakat –, el fognak indulni valamerre. Értsd: szétbarmolják Európát és benne Magyarországot.

2. A bevándorlók bűnözők és terroristák. Meg egyébként is.

A miniszterelnök értesülései szerint a bevándorlók kétharmada bűnöz, veszélyezteti az európaiak biztonságát, mi több a kontinens gazdaságára is veszélyt jelentenek. „Sokkal többen vannak azok, akik pusztán az európai életforma előnyeit szeretnék élvezni, s nem életük veszélyeztetettsége miatt menekülnek otthonukból” – mondta Orbán, aki a bevándorlók helyett inkább a magyar családokat támogatná. Ez volt egyébként az a pont, amikor az Európai Unió megkapta az orbáni kritikát.

„A nyugat emberi jogi fundamentalizmusa morális bátorítást nyújt minden egyes embernek, függetlenül attól, hogy miért akarja elhagyni a hazáját.  Mivel az Európai Uniónak csak elvei vannak, de valódi szuverenitása nincs, nem tud mit kezdeni az új helyzettel. Brüsszel nem tudja megvédeni az embereket az illegális bevándorlók tömegeitől” – hangzott el az norbáni alapigazság, amelyet az unió minden vezető politikusának meg kellene szívlelnie. Ez persze nem fog megtörténni, vagy legalábbis kicsi rá az esély, hisz az EU sajátságos helyzetben van. „Először jó volt az irány, de rosszul csinálták, aztán rossz volt az irány, de jól csinálták.”

3. A magyarországi baloldal magyargyűlölő

Az európai baloldal pedig köcsög. De nézzük a szentencia logikus levezetését.

„Míg a 2004-es népszavazáson a magyar baloldal a külhoniak ellen uszított, most tárt karokkal várnák a bevándorlókat, egész egyszerűen azért, mert nem szeretik a magyarokat” – fogalmazott Orbán, aki szerint a magyarországi baloldal abban érdekelt, hogy eltöröljék a nemzeti kereteket, meggyöngítsék a nemzeti szuverenitást és felszámolják a nemzeti identitásokat. Persze nem hagyta ki ő sem az elcsépelt medvenemjáték szólás parafrazálását. „Nemcsak a medve nem játék, a parlamenti választás sem az” – ez legalábbis Orbán Viktor szent meggyőződése. Szerinte ugyanis ha 2014-ben a baloldal nyerte volna az országos választásokat, egy-két éven belül nem ismernénk rá Magyarországra. A miniszterelnök víziója szerint „egy nagy menekülttáborrá vált volna az egész ország, afféle közép-európai Marseille lennénk”.

Az európai baloldal a bevándorlásban nem veszélyforrást, hanem lehetőséget lát. A baloldal mindig gyanakvással nézett a nemzetre és a nemzeti identitásra. Ők úgy látják, hogy a bevándorlás eszkalálódása végletesen meggyengítheti, sőt felszámolhatja a nemzeti kereteket, amivel az eddig beváltatlan történelmi céljuk teljesül.

4. Orbán Viktor látja a jövőt

Orbán Viktor már több alkalommal is hangot adott annak a meggyőződésének, hogy Európa rossz úton jár. A helyes utat viszont ő ismeri, helyesebben tudja, hogyan térhetünk rá arra, de nem igazán hallgatnak rá.

Szerinte hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az jut a jövő ismeretének birtokába először, akinek élesebb a szeme vagy jobb a távcsöve, „mintha a jövő – afféle fel nem fedezett kontinensként –, ott lenne előttünk”. Pedig a jövőnek az a legfontosabb tulajdonsága, hogy nincsen kész, csak ezután történik meg, éppen ezért „semmi értelme előrefelé meresztgetni a szemünket”, érdemesebb úgy elképzelni a jövőt, ahogy az evezősök haladnak a regattán, háttal ülve a menetiránynak.