Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. november 26. | Csonka Helga

Orvoslakásokat adott át a Studium Sepsiszentgyörgyön


Orvosi lakásokat adott át Sepsiseszentgyörgyön a marosvásárhelyi Studium Prospero Alapítvány. „A Dr. Fogolyán Kristóf megyei kórház szomszédságában felépített három egyszobás és három kétszobás összkomfortos lakást olyan, a városba hazaköltöző fiatal orvosok vehetik igénybe legtöbb négy évre, akik a közszférában végzik orvosi munkájukat” – jelentette ki Vass Levente, az alapítvány ügyvezető elnöke.  
 
 
A 3000 négyzetméteres belterületet Kovászna Megye Tanácsa bocsájtotta a rendelkezésre, valamint 20 millió forinttal támogatta a tervek kivitelezését, Magyarország kormánya pedig mintegy 100 millió forinttal.
„Az összefogás által ide hozzuk és haza hozzuk az orvosokat. Ez a legfontosabb, mert itt akarjuk tartani a szakembereket. Ehhez meg van a fizikai erő, ehhez meg van az anyagi támogatás és meg van hozzá nyilván a szakmai tudás is, hogy ezt megtegyük” – fogalmazott ünnepi beszédében Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: biztosítani kell a fiatalok számára olyan lehetőségeket, amelyek számukra megkönnyítik az nagybetűs élet elkezdését.
 
 
Az ünnepélyes házavatón beszédet mondott Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikáért felelős államtitkára is, aki azt hangsúlyozta, hogy ez az összefogás túlmutat Székelyföld határain. Elmondta azt is, hogy a partnerség keretében jövő tavasszal várhatóan Szatmárnémetiben is szolgálati lakásokat fognak átadni, amely a helyi magyar értelmiségi osztály otthonául fog szolgálni.
„Egy fiatalember a századfordulón elindult a Dunán túl, távol a hazájától, Németországban megismerkedjen a legjobb gyógyítási módszerekkel. Annak, hogy ma itt állhatunk egy kórház szomszédságában, annak is köszönhető, hogy ez a fiatalember nem külföldön folytatta pályafutását, nem a nagynevű európai kórházakban akart karriert csinálni, hanem hazajött szülővárosába, Sepsiszentgyörgyre és felépítette a kór egyik legkorszerűbb kórházát. Fogolyán Kristóf példája arra serkent minket, hogy mi se hanyagoljuk el a magyar közösségben végzett munkánkat” – mondta Potápi Árpád János.
 
A felszólalók ünnepi beszédeikben a szakemberek elvándorlásának komoly problémájára hívták fel a figyelmet, amely ellen mielőbb tenni kell. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években közel 10 ezer orvos hagyta el az országot a rossz munkavállalási körülmények miatt. Hozzátette azt is, hogy a helyi hatóságok átvállalták a román kormánytól a szakemberek emigrálásának megakadályozását célzó tevékenységeket, amely a jelenlegi kezdeményezés célja is egyben.
 
 
Böjthe Beyer Kinga építész a vasarhely.ro-nak azt mondta, a tervek elkészítésénél az volt a cél, hogy a családok számára lehetőség legyen a közös tér által jó szomszédi kapcsolatteremtésre is lehetőségük legyen. Mindemellett arra is hangsúlyt szeretett volna fektetni, hogy a közös lakóház a családi intimitás kárára se menjen. Lényegében ezt a teraszok által teremtették meg, valamint a tetőtéren kialakított zöldterülettel is, ahol a lakóknak lehetőségük lesz zöldség- illetve gyümölcstermesztésbe is kezdeni.
„Igyekeztünk visszaadni azt a zöldterületet, amelyet az épület által elvettünk. A tetőtér három kockaterületéből kettőt speciális gumifelülettel vontunk be, amelyet termőfölddel borítottunk be. Itt lehetőség nyílik kisebb növények termesztésére. A harmadik kockaterületen pedig napkollektorok kaptak helyet, amely a melegvizet biztosítja a lakásokban” – magyarázta a tervezés részleteit az építész. Hozzátette azt is, hogy tervbe van véve egy közös játszósarok kialakítása is.
 
 
A Studium-Prospero Alapítvány 1998-ban alakult meg, azzal a céllal, hogy a több mint 3500 magyar felsőoktatásban tanuló diákot segítsék, akik Marosvásárhelyt választották jövőjük megalapozásának, valamint oktatóikat, fiatal pályakezdőket és rezidens orvosokat is támogatnak.
„Alapítványunk alulról építkező kezdeményezésként jött létre, folyamatosan integrál és támogat kisebb szervezeteket, társadalmi kezdeményezéseket és informális csoportokat. A Studium Alapítvány küldetésének a marosvásárhelyi állami magyar felsőoktatás segítését tekinti” – hangsúlyozta Vass Levente, az alapítvány ügyvezető elnöke.
 
A szerző fotói