Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. szeptember 11. | Csonka Helga

Összeálltak, mint két kicsi legó


„Az RMDSZ egységes, a viták végére pontot tettünk, és ezentúl csak azzal foglalkozunk, ami a marosvásárhelyi magyar közösség javát szolgálja” – fogalmazott Brassai Zsombor, a „megegyezés bábája”. Peti András, a városi RMDSZ-szervezet elnöke és Dr. Vass Levente, a magát belső ellenzéknek tekintő csoport vezetője már hat hónappal ezelőtt is elszívta a békepipát az Erdély FM Arcvonal című közéleti műsorában, a füst bódító ereje azonban nem tartott sokáig. A város körzetek újjászervezését külön szervezték. Peti András elmondása szerint ő kapta ezt a feladatot, Vass Levente amolyan különutasként, megelégelve a boznytalanságot, lendült akcióba. Hab a tortán, hogy utóbbi ténykedéséről Peti András és az újjászervezéssel megbízott ügyvezető alelnöke csak csütörtökön értesült, és akkor sem Vass Leventétől, hanem a sajtótól. Mindez azonban már a múlté. „Mától kezdve egy RMDSZ-ről beszélhetünk Marosvásárhelyen” – jelentette ki Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnöke. Elismerve ezzel a szépen csengő kijelentéssel azt is, hogy a dolgok igencsak vakvágányon futottak az elmúlt időszakban.

Brassai személyes felelősségének tartja a pénteken megszületett egyezményt, szavaival élve „nagy erkölcsi hiba lenne az egység felrúgása”. Az erkölcsi tartás azonban egyelőre mindkét félben megvan. Mondom egyelőre.

„Elsődleges célunk, hogy a magyar polgármesterjelölt kiválasztását célzó október 11-i előválasztáson Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje elsöprő győzelmet arasson, és megnyerje a jövő évi polgármesterválasztást is. Ennek a célnak mindent alárendelünk, erősebbek vagyunk, mint bármikor: megalakult három lakónegyedi körzet, jövő héten további öt alakul meg” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Peti András. Hangsúlyozta: legkésőbb szeptember 30-ig „teljes egyetértésben, egységben vágunk neki az előválasztásnak”.

Csatakiáltásához Dr. Vass Levente is csatlakozott, kijelentve: „az elkövetkezőkben is arra fektetjük a hangsúlyt, hogy Soós Zoltán megnyerje az előválasztásokat”.

A nagy béketárgyalás eredményeként Marosvásárhelyen a statútum értelmében is megalakultnak tekintenek 3 lakónegyedi körzetet: a Párkány sétány, a Kövesdomb és a Kárpátok sétánya negyedekben. A Párkány sétány egyébként az egyetlen körzet, amely nem szűnt meg, folyamatosan működött. A munka nem áll meg, terv szerint hétfőn a Tudor negyedi körzet megalakításával folytatják és következik a további négy is az elkövetkezendő 10 napban, amelyek megalakulásáért Kovács Róbert ügyvezető alelnök felel. A Tudor lakónegyedi körzet megalakításán egyébként már közösen fog ügyködni a két csapat, amely most már egy nagy csapat. Kérdőjelek azonban továbbra is vannak, de egyelőre mindenki bizakodó és elégedett. Vagy legalábbis annak tűnik. Az alku értelmében elosztották Vass és Peti között a körzeteket (döntéshozatali mechanizmusok) és az operatív vezetést. Előbbi szintjén Vass Levente csapata kapott kompetenciákat, a vezetés szintjén pedig a Peti András csapatát erősítették meg.

A hivatalos álláspont szerint azonban a kiegyezés nem a koncok fölötti megegyezés eredménye, hanem a Soós Zoltán kampányának a sikerrevivése céljából. Az RMDSZ döntéshozói – szövetségi elnöktől a helyi elnököcskékig – felismerték, hogy össze kellene fogni a csapatot, annak érdekében, hogy jelöltjük jól szerepeljen a (elő)választáson.