Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. április 11. | Farkas Katalin

Összecsődültek a fákért


„Megérdemeljük a sorsunkat, azt kapjuk, amit megengedünk. Most minimum 1000 – 2000 ember kellene itt legyen és tiltakozzon, ez ellen a mocskolódás ellen.  Hol vannak az emberek?”, „Nálunk 40 – 50 fát vágtak így ki a Dombon, két-három nap leforgása alatt. Akkor miért nem tiltakozott senki?”, „Nálunk a Budai Nagy Antalban legalább 50 fa van levágásra megjegyezve, rendesen bele nyesve a fákba”. Ilyen és hasonló megszólalásokban adtak hangot a marosvásárhelyiek a városban történő drasztikus fakivágások miatti elégedetlenségüknek a ma délutáni villámcsődületen, amelyet a marosvásárhelyi RMDSZ elnöksége és önkormányzati frakciója kezdeményezett.

Az alig félszáz lakos részvételével zajló villámcsődületen Peti András, a városi tanács RMDSZ frakciójának a vezetője hangsúlyozta, a napokban történt fakivágások törvénytelenek, mivel az azokkal kapcsolatos végső döntést a városi tanácsnak kellett volna meghoznia egy 2010-es jogszabály alapján.  „Az erre vonatkozó határozat nem került a tanács elé, a polgármesteri hivatal egyébként is sorozatosan figyelmen kívül hagyja a városi tanács határozatait” – hangsúlyozta Peti András. Leszögezte: nem a tanácsban bukott el a kérdés megoldása, a végrehajtó szervek azok, akik nem akarják gyakorlatba ültetni a városi tanács határozatait. Mint mondta, mindent megtettek annak érdekében, hogy a fakivágást megakadályozzák, azonban a Környezetvédelmi Felügyelőség, a Környezetvédelmi Őrség, a Erdészeti Hivatal nem tette a dolgát.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miért csak most tiltakozik az RMDSZ a facsonkítások, fakivágások miatt a városi RMDSZ elnöke elmondta, a szövetség helyi szervezete eddig is hallatta az ügyben a hangját. „Legutóbb csak nehezményeztük, hogy az utcákból minden olyan fát kivágnának, amely az útkereszteződésektől 20-30 méterre található, most azonban egy látványosabb tiltakozási formát választottunk, hogy ezzel a lakosság figyelmét is felhívjuk a törvénytelenségre” – fogalmazott.

 A megmozdulást követő lépésekről Peti András a vasarhely.ro-nak elmondta első lépésként bojkottálják a mai tanácsülést, oly módon, hogy az a marosvásárhelyiek érdekeit ne sértse „Részt veszünk a költségvetés vitáján, de a további napirendek tárgyalását bojkottáljuk” – jegyezte meg az önkormányzati tanácsos, aki második lépésként a további irtások felfüggesztését említette, majd egy olyan költségvetési keret elkülönítésének indítványáról beszélt, amely lehetővé teszi a város zöldövezetének feltérképezését, a hiányosságok pótlását. „Ennek a kimutatásnak az elkészítésére egy év haladékot adunk a polgármesteri hivatalnak, és ha nem lépnek az ügyben, akkor más eljárásokat foganatosítunk” – hangsúlyozta a vasarhely.ro-nak az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének az elnöke.