Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2012. október 15. | Szerk.

Őszi lendületben az irodalom


Most már biztos: a nemrégiben Látó Irodalmi Játékokká vedlett Nyári Irodalmi Játékok kezdeményezése nem maradt tiszavirág-életű. Hetek óta egymást követik az izgalmas vendégek a G. Caféban: Závada–Pion–Simon hármas, Térey–Csaplár kettős, Novák Zoltán szólóban, a felvetett témák pedig minimum érdekfeszítőek.

És a sornak nincs vége, tudtuk meg Szabó Róbert Csabától, a rendezvénysorozat fáradhatatlan hajtómotorjától. Amint már szó esett róla, szombaton Méhes Károlyt várják, de néhány nap múlva máris újabb vendég érkezik a G. Café otthonos téglafalai közé: október 24-én, szerdán könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésre kerül sor Kubiszyn Viktorral. A Drognaplót mutatják be.

Szabó Róbert Csaba

Kubiszyn Viktor Drognapló című kötete 2011 novemberében jelent meg a Jószöveg Kiadó gondozásában. A könyv egy 15 évig poltioxikomán drogfüggő szókimondó és kíméletlen vallomása a tizenéves korban való rászokástól kezdve a Zónában töltött sötét éveken át egészen a megszabadulásig. Az irodalmi igénnyel, sodró nyelvezettel megírt könyv nem pusztán dokumentarista napló, mivel írója legsúlyosabb drogfüggőségét megelőzően szakmailag is elismert filmes újságíró volt, így lett alkotása egyszerre súlyos és letehetetlen. A Drognapló-körút 2012 tavaszán indult. Elsőként a magyarországi vidék városait bejárva iskolákba és mozikba, kávézókba jutott el Viktor és a kötet, majd nyáron a nagyobb zenei fesztiválokon beszélgethettek az érdeklődők a szerzővel. Ősszel Kubiszyn Viktor Kárpát- medencét érintő turnéra indul, célja az ártalomcsökkentés, az érdeklődők kérdéseire való válaszadás és saját történetének megosztása, melyből mindannyian tanulhatunk, akár közvetlenül, akár közvetetten vagyunk érintettek a drogtémában.

G. Café

A dömping ezután is folytatódik, november 2-án Farkas Wellmann Éva Az itt az ottal című kötetét mutatják be, az est házigazdája Szabó Róbert Csaba lesz. November 15-én a Bookart kiadó fiatal szerzői vonulnak fel, Dimény Lóránt Tizenegy, Márton Evelin Papírszív című kötetét mutatják be, Demény Péter és Szabó Róbert Csaba vezényletével. November 24-én a litera.hu főszerkesztőjével, Keresztury Tiborral beszélget Kovács András Ferenc, a Keresztury ötvenedik születésnapjára megjelenő kötet kapcsán. December 8-án Kovács András Ferenc tart felolvasóestet közéleti költeményeiből.

Mindenik eseménynek az irodalomkedvelők határidőnaplójában a helye.