Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. március 6. | Kondra Tünde

Öt év, öt város


Öt év – öt város címmel nyílt kiállítás a Bernády Házban. A tárlat Jánosi Andrea, kolozsvári grafikus illusztrációt mutatja be, amelyek a Kincses Képeskönyv-sorozat számára készültek. A válogatott kiállítás darabjai öt év munkáját jelenítik meg, öt város – Kolozsvár, Marosvásárhely, Segesvár, Visegrád és Nagyvárad – eredeti illusztrációit tekintheti meg a közönség.

 „A festő, rajzoló mindenek fölé emelkedik és madártávlatból tudja befogni a tájat, a várost” – nyitotta meg a kiállítást Nagy Miklós Kund. A Kincses Képeskönyv sorozatát olvasva egy időutazáson vehet részt az olvasó, a könyvet tanulmányozó. A sorozat darabjai leginkább a gyerekeknek szólnak, pontos leírásokkal és színes rajzokkal kalauzolják évszázadokon át a „kincses” városokban, hogy az olvasó – akár a felnőttek is – jobban megismerjék szülővárosuk, vagy a várost ahol élnek, ahová kirándulnak.

Jánosi Andrea és Nagy Miklós Kund

Az illusztrációk elkészítését, a rajzolást a dokumentációk összegyűjtése, a sorozat szerzőjével, írójával, történészekkel, hely- és művészettörténészekkel való egyeztetés előzi meg. A kiállított illusztrációk kiragadott képek a könyvből, amelyek dupla oldalt foglalnak el az adott sorozatban, szerepük, hogy bemutassanak egy adott korszakot. A könyvekben az illusztrációk jelentős részét szöveg borítja, amelyek eredeti méretben, önállóan is jól mutatnak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a sorozathoz készült illusztrációk számos eredeti változata már elkelt, egy-egy városlakó falán lógnak. „Minden város elkészítésének a története az, hogy egyszer beszereztük a dokumentációt, a történeti és a képi részhez is külön-külön. Különböző korokból, különböző típusú dokumentáció állt rendelkezésünkre, a régebbi időket leírások alapján kellett rekonstruálni, vagy régi metszetek alapján, az újabb korokban pedig a fotográfia is segítségünkre volt” – árulta el Jánosi Andrea a vasarhely.ro-nak.

A sorozat szervezési alapkoncepciója, hogy minél nagyobb időt fogó várostörténet kerüljön az adott könyvbe. „Ókori leletek, utalások a városok létezésére, mind bekerülnek a könyvbe. Minél inkább kiszélesíteni napjainkig, és ha lehetséges, akkor a jövőt is belefoglalni a gyerekek kedvéért” – jegyezte meg a képzőművész, aki saját ötletei által tette személyessé és egyedivé a városok tereit, ő döntötte el, hogy a kor embere mit csinált város utcáin. „Vannak kedvenc jelenetek, anekdota vagy jellegzetes történet abból az időből akkor az megelevenedik. Portré, ismerős arcok belekombinálásába még nem vállalkoztam, de van enyhe utalás, hogy mi is résztvevői vagyunk” – mesélte.

A meglevő sorozatok illusztrációiból a változatosabb, minél több történelmi kort megjelenítő képeket választotta a képzőművész erre az alkalomra. „Vásárhely érdekes, mert van egy egész korai stádiuma, egy tizenötödik század, egy tizennyolcadik század, Habsbug időszak, amely a főteret ábrázolja. A következő két azért érdekes, mert ugyanaz a perspektíva, de száz évvel később. Még érdekesnek találtam a kommunizmus időszakát, a nyolcvanas éveket” – tette hozzá.

Nagyvárad. A XIX. század második felétől az első világháborúig. A Pece-parti Párizs.

Az illusztrációk kiállítása már a könyvbemutatók kísérő rendezvényévé vált. A vásárhelyi tárlat különlegessége, hogy a hamarosan megjelenő Kincses Képeskönyv sorozat ötödik kötetének, Nagyváradnak az illusztrációi közül öt a kiállítás része, így a marosvásárhelyi közönség tekintheti meg először.