Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. szeptember 8. | F. I.

Parkolót kíván a polgármesterakarat


Most már nem vádolhatja senki magyarellenességgel Dorin Floreát – őt egész egyszerűen a múlt irritálja, még akkor is, ha az a saját fajtájához köthető. A polgármesteri hivatal legújabb, nagyszabású terve: parkolóhelyek kialakítása a volt Voința (Akarat) strand helyén. Ezt a strandot, amely Marosvásárhely első, nyitott medencével ellátott uszodája volt, 1923-ban adtak át, Emil Dandea első polgármesteri mandátumának második évében. Bár a Dandea nevéhez fűződik a magyarok egy része által sérelmezett Latinitás Emlékműve és Avram Iancu szobor felállítása a város központjába, gazdasági és társadalmi szinten számontartott érdemei tagadhatatlanok.
 
 
(Forrás: kozpont.ro)
 
A Voința strand 6 hét alatt készült el, a munkálatok 617 ezer lejes költségeit saját alapjából fedezte a  polgármesteri hivatal. Miután 1924-ben a 30 méteres medencéket 50 méteresre, ami elindította a marosvásárhelyi vizes sportok aranykorát. Ebben a medencében edztek a három olimpián részt vett román válogatott vásárhelyi tagjai, köztük Simon Ferenc, Kelemen Attila és Deák Gyula.
1954-ben megnyitották a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fedett medencéjét, hat évvel később pedig elkészült a Kárpátok sétányán a Május 1 névre keresztelt olimpiai méretű uszoda, ami jelentősen hozzájárult a Voința strand fényének a megkopásához. Bár a Sportcsarnok melletti medencében egészen a nyolcvanas évek végéig szerveztek úszóversenyeket és vízilabda mérkőzéseket, egyre inkább csak közfürdőként használták. 
 
 
A rendszerváltás után ez is magánkézbe került, de nem működött sokáig. Egy 1995-ben hozott törvény értelmében ugyanis a nyilvános fürdőhelyeken csak ivóvízet lehet használni medencék feltöltésekor és a zuhanyozóknál is. Korábban a közelben levő turbinaárok vizét használták a Voința strand medencéjének a feltöltéséhez. Miután a strand a kilencvenes évek közepén nem kapta meg a működési engedélyt, többet nem is nyitották ki. (Legutóbb Viroel Bubău vette hasznát, itt fürdette Carnavalt a 2004-es athéni olimpia előtt.)
Bár egyelőre még sem a műszaki, sem a gazdasági terv nem készült el, a Sportcsarnok szomszédságában már múlt héten dolgoztak a közterületkezelő igazgatóság és a köztisztasági vállalat munkagépei. Az is elképzelhető, hogy a volt strand a jövő évi önkormányzati választásokig még ideiglenes szeméttelep lesz, de a szétbarmolása már elkezdődött. Egyelőre mintegy három méterrel bennebb költöztetik a kerítést valamint a járdát, illetve kialakítanak egy leállósávot az autóbuszoknak Corvin Mátyás tér Turbina-árok felőli oldalán.
 
 
Az önkormányzat tervei szerint azzal, hogy parkolót alakítanak ki az egykori strand helyén, nemcsak a sportrendezvényekre, illetve a Ligetben tartott rendezvényekre látogatók dolgát könnyítik meg, hanem felszámolják a város egyik szégyenfoltját is.