Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. szeptember 15. | Csonka Helga

Patthelyzetben az iskolák kétnyelvűsítése


Meghiúsult kétnyelvűsítési akcióval kezdődik a tanév Marosvásárhelyen. Július közepén kétnyelvű iskolai feliratokat adományozott ugyan az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolának a Civil Elkötelezettség Mozgalom, a polgármesteri hivatal illetékes főosztályán hamar kiborult a bili Horaţiu Lobonţ az Iskolákért Felelős Igazgatóság aligazgatója egy dörgedelmes és kemény hangvételű levélben tájékoztatta az összes marosvásárhelyi iskola vezetőségét arról, hogy a jövőben iskolán kívüli, úgymond külső fél kezdeményezésre semmilyen típusú feliratot, tájékoztató anyagot az iskolában nem szabad kifüggeszteni írásos engedély nélkül, ugyanis hatalmas összegű bírságot helyeztek kilátásba az efféle „kihágásokért”.
 
 
A helyi önkormányzat gyorsan elfogadott egy határozattervezetet, hogy mindez nem reklám, és a törvény értelmében is helye van a tanintézményen belül. Az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola igazgatója pedig utólagosan, írásban kérvényezte ezen kétnyelvű táblák kihelyezését a Iskolákért Felelős Igazgatóságtól. Ennek ellenére Horaţiu Lobonţ az iskola beadványára nem válaszolt mindmáig, mindamellett, hogy törvényes kötelezettsége 30 napon belül válaszolni.
 
Az említett iskolaigazgatót számos támadás érte a kétnyelvű feliratokért, többek között a román ajkú szülők részéről, akiknél végképp betelt a pohár, amikor a román diákok termeire is kétnyelvű feliratok kerültek. A CEMO aktivistái ezért kénytelenek voltak leszerelni a táblákat. Szigeti Enikő és Barabás Miklós sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.
 
 
Az RMDSZ szerint minden a legnagyobb rendben
 
Az RMDSZ városi szervezete sikerélményként könyveli el, hogy a városi tanács ülésen sikerült módosítani azt a tavaly januárjában életbe lépő szabályt, miszerint nem minősül reklámnak az iskolákban fellelhető kétnyelvű táblák. A szövetség szerint így el is van rendezve a dolog. Igen ám, de Horaţiu Lobonţ júliusi levelében egy szót sem ejt a reklámokról. A módosított szabályzatba azonban egy olyan cikkely is belekerült, miszerint az önkormányzat kell engedélyt adjon minden típusú felirat kihelyezésére. Magyarán: ha nincs engedély a fenntartótól (aki jelen esetben a Polgármesteri Hivatal Iskolákért Felelős Igazgatósága) akkor nincs felirat se. Szigeti Enikő, a CEMO elnöke szerint ez akár a magyar nyelvű plakátok eltávolítását is eredményezheti.
Engedélyt pedig írásban lehet benyújtani az említett fenntartóhoz, viszont az kötelessége ellenére sem válaszol – az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola kérvényére sem elutasító, sem pedig kedvezően elbíráló levél nem érkezett.
 
Mi a megoldás ha patthelyzet van?
 
Egyelőre jogi herce-hurca következik, ugyanis a CEMO ismét az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést az Iskolákért Felelős Igazgatóság ellen, egyrészt a törvény által előírt kötelességeik elmulasztása miatt, másrészt a szintén törvény szerint kötelező kétnyelvű feliratok kifüggesztésének hátráltatása miatt. Mint ismert azon a településeken, ahol a lakosság több mint 20 százaléka egy kisebbségi etnikumhoz tartozik hozzá, ott szabvány szerint az adott kisebbség anyanyelvén is meg kell jelenjen a közérdekű feliratozás. Ez nemcsak az tanintézményeket, hanem az utcatáblákat is érinti, viszont ez esetben sincs semmilyen előrehaladás.
 
 
A CEMO azt javasolja az ügy kimozdítása érdekében, hogy az RMDSZ városi tanácsosai vállalják fel az iskolai kétnyelvűséget, és ahol a tagok az iskolaszék tagjai is, ott javasolják az iskolai kétnyelvűség bevezetését az iskola belső szabályzatába.
 
„Az iskolai kétnyelvűségért civil javaslatra elindított együttműködés sajnos kudarccal zárult, a városi tanácsosok közül egyetlen egy sem vállalta magára az iskolai kétnyelvűség ügyét, Peti András városi RMDSZ vezető végül beismerte, hogy kollégáit nem kényszerítheti olyasmire, amit azok nem szeretnének felvállalni” – fogalmazott Szigeti Enikő, aki szerint csupán Karácsonyi Erdei Etel tanácsosi tag az egyetlen aki, aktív az ügyben és pozitívan áll hozzá az iskolák kétnyelvűsétéséhez.
 
Hiányos politikai akarat
 
A CEMO igencsak szemmel tartja a városi tanács RMDSZ tagjait, a szervezet két éve folyamatosan monitorizálja az RMDSZ-es tanácsosok tevékenységét a városi tanácsban, a szakbizottságokban és az iskolaszékekben.
 
„Vannak olyan tanácsosok, akik alig vagy egyáltalán nem járnak az iskolaszékek gyűléseire” – állítja CEMO képviselője, aki szerint az iskolák kétnyelvűsítését csak akkor lehet kimozdítani a holtpontról, ha a fenntartó, jelen esetben a polgármesteri hivatal elrendeli a kétnyelvű feliratozást a vásárhelyi oktatási intézményben. Ehhez pedig közös összefogás kell. Míg a magyar ajkú városi tanácstagok visszakoznak az ügyben fellépni, az oktatók és iskolaigazgatók is félszegen harcolnak a magyar jogok érvényesítéséért. Szigeti Enikő szerint a szülők az egyetlen szereplők ez ügyben, akiknek nincs veszíteni valójuk e téren, viszont hatósági akarat nélkül meg van kötve a kezük.
 
„Felkérjük az RMDSZ-t, hogy a magyar közösség asszimilációjában élen járó oktatási hálózaton belül szüntesse meg a napi szinten zajló diszkriminációt, tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy az iskolákban tanuló magyar és román gyerekek esélyei egyenlők legyenek” – foglalta össze a CEMO kérését Szigeti Enikő.