Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. október 13. | Ladó Ágota

Pécs, irodalom, Forma 1 – Méhes Károlyt várják a G. Caféba


Dübörög az ősz, hatványozódik a kultúra a G. Caféban, egymást érik a Látó Irodalmi Játékok rendezvényei. Nemrégiben Novák Csaba Zoltán beszélt hatalom és irodalom kapcsolatáról, október 20-ára pedig Méhes Károlyt várják a közismert vásárhelyi kultúrkocsmába. És ez még mind semmi, további eseményekre számíthatunk a következő hetekben.

A legutóbbi Játékokon rendhagyó beszélgetés vetett fel újabb és újabb kérdéseket: a meghívott Novák Csaba Zoltán történésznek, illetve beszélgetőtársának, Parászka Borókának köszönhetően társadalom- és jelenkortörténeti vonatkozású olvasatokkal bővültek bizonyos szövegekre, rendszerváltás előtti és utáni irodalmi jelenségekre vonatkozó ismereteink. A Hatalom és irodalom. Rendszerváltás előtt és után című irodalmi esten a Sütő Andrással kapcsolatos kérdések mind a kérdező, mind a meghívott számára megkerülhetetlennek bizonyultak. A történész többször hangsúlyozta, hogy az író esetét nem szabad fehér-feketében látni, mert a baloldaliságnak több megnyilvánulási formája létezett az 1945–1989 között Erdélyben alkotó írók körében, sőt, magának Sütőnek az életművében is. Kiderült, hogy a rendszerváltás után az írók azért jutottak meghatározó szerephez, mert akkoriban az irodalmi csoportosulások maradtak a leginkább működőképes hálózatok, továbbá az is, hogy az irodalomolvasás titkon a történészt is írásra készteti.

Novák Zoli és Parászka Boróka

Az interdiszciplináris irodalmi est után a soron következő, 9. Irodalmi Játékok meghívottja Méhes Károly lesz. A Pécsett, 1965-ben született költő, író és újságíró 1985-ben kezdte meg tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-esztétika szakán, ahol 1991-ben szerzett diplomát. Ettől kezdve újságíróként dolgozott a Dunántúli Naplónál, verseit, elbeszéléseit és fordításait azonban már 1983-tól közölték az irodalmi lapok. Első önálló kötete, a verseket tartalmazó Szombat délután 1991-ben jelent meg, további költemények és elbeszélések után, 2000-ben láttak napvilágot gyermekversei A gyufalábú kutya című kötetben. Lassan minden titok című első regényét 2002-ben, legutóbbit, a Hegymenet címűt pedig 2011-ben adták ki.

Méhes Károly

„Elmesélte, már akkor, amikor az első időkben esténként szinte vidáman főzte a nagy marhacsontokból a húsleveseket, aprította és porciózta a mélyhűtőben eltárolandó ilyen-olyan húsokat, amikről sok cafrangot, bőnyét, inakat kellett levagdosni, de hát ingyen volt, elmesélte, hogy a műszak végeztével mekkora, zsákszerű füles szatyrokkal masíroznak ki a dolgozók a „hús” kapuján, ahol egy kék köpenyes, sildes sapkás portás, vagyis inkább rendész mindenkinek a zsákszerű szatyrába belekukkant, és ezek kivétel nélkül telis tele vannak húsáruval, és a portás bólint, rendben, mintha csak azt ellenőrizné, elegendő holmit lopnak-e a dolgozók, nem szabotálja-e el valaki a népgazdaság megkurtítását.” /Méhes Károly: Lassan minden titok/

Méhes Károly irodalmi tevékenysége mellett 1990-től tudosít Forma 1-es futamokról. Ennek kapcsán is számos írása, könyve jelent már meg, legutóbbi szintén tavaly, a 2011-es Magyar Nagydíjra. A Forma-1 dumákban ötszáz jópofa, elgondolkodtató, groteszk, piszkálódó dumát, beszólást, bölcsességet tett közzé, melyeket az elmúlt évek során különböző sajtóanyagokból gyűjtött össze.

Október 20-án, szombaton, délután 18 órától Méhes Károly lesz tehát a Látó és a G. Café vendége, akivel Szabó Róbert Csaba beszélget többek között arról is, hogy nevezhető-e Pécs irodalmi nagyhatalomnak íróprogramjának, kiadóinak, folyóiratának köszönhetően, miféle kulturális mozgások érezhetőek Pécsett az Európai Kulturális Főváros-program (előtt és) után, továbbá: ki nyeri az idei Forma 1-es bajnokságot.