Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2011. október 4. | Szerk.

Pillanatmegöríkétés számokban


A fényképezés közel 200 éves történelme alatt gyökeresen megváltozott a fényképkészítés menete, a fényérzékeny film „bukása”, a filmelőhívás és nagyítás hosszú procedúrájárának digitális fényképezéssel való „kiváltása” mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy 2011-ben kétpercenként több kép készüljön, mint a XIX. században összesen. A Louis Daguerre által 1838-ban készített dagerrotípia –, amelyet az első embert ábrázoló fotográfiaként tartanak számon – óta exponenciálisan megnőtt a fényképek száma. Az analóg fotózás 2000-ben érte el a csúcsot: egyetlen év alatt 85 milliárd felvétel készült – ami másod-percenként átlagosan 2500 felvételt jelentett. Ezt követően egyetlen évtized elég volt ahhoz, hogy a Charles és Vincent Chevalier testvérek által gyártott fadobozos fényképezőgép utódját szinte teljesen felváltsa a digitális kamera. A világon valaha készített összes fénykép 10 százaléka ebben az évtizedben készült.

A világ első embert ábrázoló fotográfiája: Boulevard du Temple (1838) (Fotó: wikipedia.org)

Nagyfelbontású panorámafotó (2011) – Megnézem teljes méretben


A felmérések szerint világszerte körülbelül 2,5 milliárd ember használ valamilyen (kompakt vagy tükörreflexes) digitális fényképezőgépet – az 1000memories becslései szerint a digitális fényképezőgépek és egyéb kütyük (táblagépek, mobiltelefonok) elterjedése révén egy ember évente legkevesebb 150 fotót készít, ami összesen mintegy 3,5 milliárd fotót tesz ki. (Földünkön eddig az 1000memories becslése szerint 3,5 billió képet készítettek. Jelenleg kétpercenként készül annyi kép, mint az 1800-as években összesen.)

A legtöbb fénykép az interneten végzi: a Facebookon jelenleg tízezerszer több fotó van, mint az amerikai Kongresszusi Könyvtár gyűjteményében. A világ legnagyobb közösségi oldalára csak az idén körülbelül 70 milliárd képet töltöttek föl, a teljes szám 140 milliárd körül járhat. A Facebookon az eddig készített összes fényképfelvétel körülbelül négy százaléka található meg, ami a szakemberek előrejelzése szerint tíz év múlva 20 százalék körül fog járni. Az oldalra feltöltött 140 milliárd fotó mellett eltörpül a Flickr vagy az Instagram telítettsége.

A közösségi média marketing oldala, a Social Times elkészítette a Facebook fotó-történelmét. Alább a legfontosabb dátumok, illetve történések:

2005 – a Facebook létrehozta az első olyan webes fotómegosztót, amely korlátlan tárhellyel rendelkezik.
2006 – megtörtént az első olyan eset, amikor diákok komoly bajba kerültek a facebookos fotóik miatt, azokon ugyanis lopott tárgyakkal pózoltak. Fél évvel később már 23,9 millió havi látogatója volt.
2008 – nyilvánvalóvá vált, hogy a Facebook a felhasználók munkájára is hatással van, ugyanis egy nővér agyműtétről posztolt az oldalra, aminek eredményeképp felfüggesztették az állásából.
2009 – minden 20 percben 2,7 millió fotó került fel az oldalra.
2010 – 70 ezer ember jelölte be magát egyetlen panoráma képen, amely a Glastonbury fesztiválon készült.
2010 – egy new yorki bíróság kimondta, hogy a Facebook fotók bizonyítékként szolgálhatnak pereknél.
2011 – februártól a felhasználóknak nem kell engedélyezniük, hogy bejelöljék őket egy fotón.
2011 – nyár óta már márkákat is bejelölhetünk a fényképeken. A legtöbb fotón a Coca-Cola szerepel.