Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. november 11. | Szerk.

Politikamentes ellentüntetés a katolikus iskoláért


A Demokratikus Marosvásárhelyért Egyesület ellentüntetést szervez a holnapi római katolikus egyház által szervezett könyves tüntetés mellé. A helyszín és az időpont ugyanaz: a Vár sétányon szombaton délután 3 órától. Míg az egyház könyvvel hívja a demonstrációra a híveit, a civil szervezet gyertyával várja a résztvevőket.
 
Kovács István Dávid, a szervezet alapítója úgy véli a kampány időszakában a politikai pártok kampánytémaként akarják felhasználni a Római Katólikus Gimnázium sajnálatos esetét. 
„Félő, hogy az érdekképviseleti párt, az RMDSZ elbagatellizálja az általuk szervezett könyves tüntetést, mivel ők már parlamenti választási kampányban vannak, és ezért idejük és céljuk is erre összpontosít” – olvasható Kovács István Dávid aláírásával ellátott közleményben.
 
Hasonlóan vélekedett Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere is, aki közleményében arra kérte a pártokat, hogy a tüntetést ne használják ki kampánytémaként.
 
Kovács megjegyzi, hogy ezidáig Marosvásárhelyen nem volt még példa „ellentüntetésre, más szóval két tüntetés azonos időben, ugyanazon a helyszínen ugyanazért a közügyért”. 
 
Amúgy a  Római Katolikus Státusz Alapítvány közleményében arra kérte az embereket, hogy ne hozzanak magukkal zászlót, pártszimbólumokat. 
 
Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi Helyi Rendőrség vezetője a Székelyhon megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy büntetést vonhat maga után a Kovácsék által szervezett tüntetés.
 
„Jelenleg egyetlen bejelentett, és ezáltal törvényessé vált tiltakozó akcióról tudunk: arról, amit a Római Katolikus Státus szervez. A jogszabály értelmében senki más nem szervezhet ellentüntetést ugyanabban az időpontban és ugyanazon a helyen. Ellenkező esetben a hatóságoknak felel” – nyomatékosított Bretfelean. 
Erdély-szerte egy időben tüntetést szerveznek a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ellehetetlenítése miatt. Marosvásárhely mellett, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában is várják a demonstrálókat.
 
„A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot egykor a kommunisták kobozták el, most pedig az ügyészek akarják elvenni, koholt korrupciós vádakkal. 
 
Ha most egy vásárhelyi iskolát megszüntetnek, holnap egy másikat is elvehetnek, bárhol Erdélyben! Ha most hallgatunk, nekik lesz igazuk! Ha most otthon maradunk, mi veszítünk, és ők győznek. Ne hagyjuk, hogy több mint 400 magyar gyerek jövőjét egy tollvonással áthúzzák!” – olvasható a Facebook közösségi oldalon meghirdetett esemény leírásában.