Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. június 27. | MTI

Rab lett a páciens-Năstase


Rabosították kedden este, és átszállították a Rahova börtön kórházrészlegére a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt, akit múlt szerdai öngyilkossági kísérlete óta a Floreasca sürgősségi kórházban ápoltak lőtt sebbel. Năstasét múlt szerdán ítélte jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre korrupció miatt a Legfelsőbb Bíróság, de rabosítását megakadályozta az, hogy letartóztatásakor meglőtte magát.

Miután napokig nem lehetett tudni, mi az elítélt státusa a Floreasca kórházban, kedden az ítélet-végrehajtásért felelős bukaresti törvényszék - a rendőrség megkeresésére - határozatban mondta ki, hogy semmilyen akadálya nincs Năstase rabosításának.

 

 

A Rahova börtön kórházrészlege, Adrian Năstase volt miniszterelnök új lakosztálya
(Fotó: Mediafax)

 

Kedden este több rendőr és a Rahova börtön orvosa átvette az elítélt politikust a Floreasca kórháztól, és egy mentőautóval a Rahova börtönbe szállították: ezzel megkezdte a korrupcióért kiszabott kétéves börtönbüntetése letöltését. Kedden délelőtt a Floreasca kórház szívsebészeti klinikájának vezetőjét, Şerban Brădişteanu főorvost a letartóztatás akadályozásával gyanúsította meg a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és bűnvádi eljárást indított ellene. Brădişteanu maga is a szociáldemokrata párt (PSD) szenátora volt, és neki is folyamatban van egy korrupciós ügye a bukaresti törvényszéken. Brădişteanut éppen a börtönkórházak felszerelésénél elkövetett illegális közbeszerzéssel vádolta meg 2007-ben a DNA.

A DNA a főorvoson kívül három rendőrt is bűnpártolással gyanúsít: az elítélt szerdai meghiúsult letartóztatásán részt vevő két rendőr egyikét és két rendőrségi vezetőt.

Meg nem erősített hírforrások szerint az intézkedő rendőr a szerdai letartóztatáskor megengedte Năstasşnak, hogy néhány holmiját magához vegye. A vadászengedéllyel rendelkező politikus, akinek húsz lőfegyver volt lakásában, vélhetően ekkor vette magához a fegyvert, amellyel megsebesítette magát. Egyes sajtóhírek szerint Năstase állapota már akkor lehetővé tette volna, hogy a rendőr a börtönkórházba irányítsa a sérültet szállító mentőautót.