Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Kedd, 2014. október 21. | Szerk.

Reptérverseny: bíróságon lenyomta a kolozsvári a vásárhelyit


Tovább dübörög a reptérsaga Marosvásárhely és Kolozsvár között. A kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér két ügyben perelte be a Marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőteret és mindkét esetben pert nyert – írja beszámolójában a transindex.ro.
A Maros Megyei Tanács két kifogásolt határozata ugyanis különböző pénzösszegekkel segítette volna a marosvásárhelyi reptér működését, illetve infrastrukturális kiadásaihoz járult volna hozzá. A bíróság megállapította, hogy a megyei tanács közpénzből juttatott előnyhöz egy gazdasági vállalkozást, ezáltal hátrányos helyzetbe került a többi szolgáltató, közöttük a kolozsvári reptér is.
 
 
(Fotó: transilvaniareporter.ro)
 
A bírósági ítélet értelmében a reptér bejáratának valamint parkolójának rendbetételére szánt 89 millió lejes megtérítendő pénzösszegről szóló határozatot vissza kell vonni, mert semmilyen mértékben nem járul hozzá a légi szolgáltatások elősegítéséhez.
 
 
(Fotó: zi-de-zi.ro)
 
Egy további megyei tanácsi határozatot azért kell visszavonni, mert nem tartja be az uniós törvényes kereteket a repülőgépek földi kezelésének finanszírozását illetően, és előnyhöz juttatja a marosvásárhelyi repülőteret más repülőterek rovására.
Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere, ma reggel a Gaga rádiónak azt nyilatkozta, a mostani ítélet csak az ügy egyik oldalát mutatja meg. „Nevetséges és megmosolyogtató, hogy a kolozsvári reptér több száz milliós közpénzből részesült azért, hogy egy teljesen új kifutópályát megépítsen, sőt a Szamosnak az eltérítése is tervbe van véve, hogy a kifutópályát meg lehessen hosszabbítani” – nyilatkozta Peti András. Állítása szerint ezeket soha semmilyen reptér saját költségvetéséből nem lenne képes finanszírozni. „Mindazok, akik jártak a kolozsvári reptéren láthatják, hogy milyen nagyméretű fejlesztéseken estek át, nem beszélve, hogy a megyei önkormányzat vezetőjének is volt valami problémája a törvénnyel a repülőtéren végrehajtott beruházások kapcsán és ennek ellenére még ők pereskednek. Tudomásom szerint a maros megyei önkormányzat minden európai és romániai jogszabályt tiszteletben tartott, amikor támogatta a repülőtér működését. A törvény értelmében a reptér köteles kiszolgálni ingyen bizonyos kategóriájú repülőgépeket, vagy társaságokat. Ide tartozik például a rohammentő repülőgépe, helikoptere, vagy a katonaságnak, vagy a NATO-nak. Ennek cseréjében az önkormányzat, mint tulajdonos, lehetősége van és köteles finanszírozni ezt a részét a kiadásoknak és erről szól a történet” – fogalmazott a rádiónak adott interjúban az alpolgármester.