Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. október 3. | MTI

Ribizliálom, Palya Bea esszékötete


Személyes hangú esszékönyvet írt napjaink egyik legtöbbre tartott magyar énekese, Palya Bea: a hétfőn a fővárosi Kossuth Klubban bemutatott kötetben a művész eddigi életéről, a zenéről, szerelmekről és sok minden másról vall.


„Mindig is írtam arról, ami velem történik, már kamasz koromban is volt egy füzetem erre a célra; ez a szál, tehát a számítógép mellett a kézírás napjainkra is magmaradt. Gyakran automatikusan írok, reggelente például három oldalt, szűretlenül. Számomra a másik fontos csatorna az íráshoz a blogolás, ami már 2006 óta tart, igaz, két bejegyzés után két év szünetet tartottam. Aztán valahogy ráéreztem, találtam benne valami magától értetődőséget” – fejtette ki Palya Bea az MTI-nek. Megjegyezte, hogy a dalszövegírás számára kicsit más, mert ugyan az érzéseit próbálja abban is tömör formában megfogalmazni, de azt a dallam hordozza.

A nemrég alakult Libri Könyvkiadó gondozásában megjelent Ribizliálomban a szerző esszékben mesél magáról, eddigi életéről, zenéről, szerelmekről, a hömpölygő és olvasmányos szövegekbe időnként egy-egy blogbejegyzést „szúr közbe”. „Ez a szerkesztő, Herner Dorka ötlete volt. Eleinte nagyobb hangsúlyt akartam fektetni a blogos részeknek, de időközben sokat változtam, másként is kezdtem írni, végül mintegy fotószerűen maradtak azok a bejegyzések, amelyek egy-egy számomra boldogságos pillanatot örökítettek meg” – fejtette ki.

A szerző stílusa közvetlen, olykor már intim. Erről azt mondja, hogy ebben nem volt tudatosság, az írás öröme hozta ki belőle. „Egyre mélyebb rétegekbe jutottam el, nyilván így könnyebben le is tudtam zárni dolgokat az életemben, el tudtam engedni embereket, ha kellett. Megéreztem, milyen ereje van a leírt szavaknak, hiszen lezárnak, átalakítanak, feloldanak, megerősítenek. Ezek az én tükrömön áteresztett történetek, az igazságnak nyilván az általam látott oldala” – fogalmazott Palya Bea.

Palya Bea (Fotó: palyabea.hu)

„A Ribizliálom egy motívum, nincs különösebb filozófia a szó mögött. Anyukám mondta néhány hónappal ezelőtt, hogy kisgyerekként elvonultam a kert végébe és ott rajzolgattam a homokba órákig, meg már zölden megettem a ribizlit. Nem a múlt foglalkoztat, inkább arról van szó, hogy valahogy talán összecsúsztak az idősíkok bennem és ezt akartam érzékeltetni az időrend kiiktatásával” – jelentette ki.
Palya Bea igazi vibráló egyéniség, élete folyamatos mozgásban, változásban van, mindent ki akar próbálni. „Nem hiszem, hogy valaha le fogok higgadni, egyre kíváncsibb vagyok. Viszont az írás közben meg azt éreztem, hogy fiatalodom. Számomra az élet számtalan játék lehetőségét nyújtja és nem értem, miért kellene magamat korlátoznom ezek kipróbálásában. Sőt, nemrég az mr2 Akusztik koncerten azt vettem észre, az írás olyan energiákat szabadított fel bennem, amelyektől még jobban tudok énekelni” – szögezte le.
Mint mesélte, a moldvai ének, a cigányzenei gyűjtések, az indiai és a bolgár zene iránti szerelem után - ezek megtartásával - az utóbbi két évben a szefárd zene izgatja nagyon, ebből már három koncertprogram született.
„Érdekes módon az egyik műsort Szíriában mutattuk be, ez is mutatja az elvileg zsidó zenének az iszlámmal való folyamatos kölcsönhatását. Az is nagyon érdekel, milyen motívumokat használnak a szefárd zene szövegeiben, hiszen nálunk például a menyasszony nem megy a tengerparton és nem úgy fénylik, mint a gyöngyház. A szefárdból általam írt magyar szövegekbe igyekszem a keleti nyugalmat belerakni” – mondta az énekesnő.

A könyv mellé Palya Bea egy válogatás CD-t is megjelentetett a Sony Music-kal együttműködve, szintén Ribizliálom címmel. A korongon hat régi felvétel, négy koncerten rögzített szám és öt új dal kapott helyet. „Egy kicsit atipikus ez a válogatáslemez, hiszen én magam válogattam, nem a kiadó, és nem kereskedelmi szempontok alapján. Régi vágyam volt, hogy a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázzsal Szentendrén adott fellépésünk anyagát közreadjam, mert a kettősünk nagyon fontos számomra”. Az új stúdiófelvételek között szerepel a Ribizliálom, amely Roberto Fonseca kubai dzsesszzongorista szerzeménye Palya Bea magyar szövegével; vele lépett fel két éve a Művészetek Palotájában. „Szintén új dalom a La Llorana című spanyol nyelvű népdal, amely számomra azt szimbolizálja, hogy van egy kis tengerparti falu Mexikóban, Zipolite, amely életem fontos része és időről időre visszatérek oda. A Stop című hangos world music számban meg azt énekeltem meg, hogy időnként még nekem is ki kell szállnom a mókuskerékből és az én menedékem Mexikó” – mondta Palya Bea.

Palya Bea (Fotó: palyabea.hu)

Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja. Kezdetben a Zurgó zenekarban, majd a Kárpátia Folkműhelyben, a Folkestrában, a Palya Bea Quintetben énekelt. Első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004) Gryllus Samu hangszerelésében, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas listájára, az Egyszálének (2009) népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmaz, a tavalyi Én vagyok a játékszered pedig egykori táncdalfesztiválos slágerek átértelmezését.