Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. szeptember 29. | Szerk.

Ritli ura az egészségügyi „káosznak”


A clawback-adó október elsejei bevezetését követően is lesz orvosság a gyógyszertárakban – jelentette be Ritli László egészségügyi miniszter, aki nem hisz azoknak a nyilatkozatoknak, amelyek szerint a gyártók nem szállítanak majd gyógyszereket.
„Ezt az adót az Egészségügyi Minisztérium, a pénzügyminisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kezdeményezte, konzultáltak a gyártókkal is, és az összes lehetséges rossz közül ez volt a legkevésbé bírált” – magyarázta Ritli, aki ismertette, hogy 40 típusú clawbackből a legmegfelelőbbet választották ki.

Ritli László egészségügyi miniszter (középen)

Kifejtette azt is, hogy ez az adó „árnyalható”, és van szabályozó hatása. Mint ismeretes, az új jogszabály arra kötelezi a gyógyszerforgalmazókat, hogy adót fizessenek, amelyet a gyógyszerfogyasztás értéke alapján számolnak ki. Ezt negyedévente kell kifizessék abban az esetben, ha az Egészségbiztosítási Pénztár által garantált keretnél többet adnak el az olyan gyógyszerből, amely szerepel az árkedvezményes orvosságok listáján.
„Ezzel a szabályozással visszaszerezhetik az Adó- és Pénz­ügyi Hivataltól a rendelet megjelenése előtti tartozásokat” – hangsúlyozta tegnap tartott sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

A rendszer 2012-es finanszírozásával kapcsolatosan Ritli László elmondta: 19 milliárd lejre lenne szükség az egészségügyi rendszer deficitjének kiegyenlítéséhez. Ugyanakkor a decentralizációs törekvések felfüggesztését is kilátásba helyezte. „Én nem vagyok az egészségügyi rendszer végtelenségig történő decentralizációjának híve, mert a közegészségügynek igen fegyelmezetten kell működnie. Nem hiszem például, hogy a megelőzést nagyon-nagyon lehetne decentralizálni. Figyelnünk kell arra, hogy az egészségügyi igazgatóságok milyen részeit adjuk át az önkormányzatoknak. A megelőzésnél vasfegyelemre van szükség. Nem lehet rábízni a helyi vagy regionális opciókra” – jelentette ki. A miniszter sajtótájékoztatóján ismertette a kormány asztalán szereplő egészségügyi tervezeteket is. Elmondása szerint ezek között szerepel az ellenőrzött humán szaporulat törvénye, az élelmiszer-kiegészítők gyártására, behozatalára és forgalmazására vonatkozó jogszabály, illetve van egy tervezet, amely a kiegészítő és alternatív orvosi szolgáltatásokra vonatkozó törvényt módosítja, egy másik pedig a pszichotrop anyagok és növények besorolására vonatkozó törvényt. „Egy célkitűzésemet mindenképpen szeretném megvalósítani mandátumom ideje alatt: a rákszűrést, főként a méhnyakrák szűrését, ami a legkönnyebben megvalósítható. Országos lefedettséget szeretnénk, körülbelül hatmillió nőt megvizsgálni háromévente, ötévente koruk függvényében. Évente 1–1,5 millió asszonynál kellene elvégezni a szűrést, ma 300 ezer ilyen vizsgálatra vagyunk felkészülve” – mondta Ritli László.